latinica  ћирилица
03/08/2015 |  08:49 | Аутор: Вечерње новости

Опрезно са вјежбама медитације

Психолог др Пола Воткинс упозорава да током медитирања људи могу да одлутају у непознате дијелове свог ума, што понекад резултира осјећањима депресије и анксиозности, пишу "Вечерње новости".
Медитација (Фото: Thinkstock) -
Медитација (Фото: Thinkstock)

Вјежбе медитације поспешују опуштање од стреса, али ново аустралијско истраживање показује да у неким ситуацијама може бити опасно.

Клинички психолог др Пола Воткинс упозорава да током медитирања људи могу да одлутају у непознате дијелове свог ума, што понекад резултира осјећањима депресије и анксиозности.

"Ако постоје психолошки проблеми, попут потиснутих емоција или траума, медитација то може извући на површину. Посебно су опасни интензивни третмани јер медитирање десет сати сваког дана може ослободити потиснуте успомене и емоције", каже др Воткинс.

То не значи, ипак, да треба одустати од медитације. Ова источњачка вјештина у највећем броју случајева заиста опушта ум и тијело, подстиче циркулацију и позитивно утиче на ментално здравље. Али, прије него што упловимо у тај свијет, важно је да се добро информишемо о различитим техникама.

Упркос рекламама, не постоји универзално најбоља техника, већ се мијењају у зависности од оног што желимо да постигнемо. У случају дубљих психолошких проблема, важно је да се медитација изводи под надзором стручњака, што је посебан проблем, јер је у овој области много шарлатана.