latinica  ћирилица
31/07/2015 |  18:36 | Аутор: СРНА

Мектић-Вигемарк : Постигнути значајни и охрабрујући резултати

У области безбједности у БиХ постигнути су значајни и охрабрујући резултати – речено је на данашњем састанку министра безбједности БиХ Драгана Мектића и шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларса-Гунара Вигемарка.
Сарајево - Мектић - Вигемарк - Фото: СРНА
Сарајево - Мектић - ВигемаркФото: СРНА

Из Министарства безбједности саопштено је да је посебно позитивно афирмисана улога Министарства у остварењу овог напретка.

Током сусрета, којем је присуствовао и шеф Сектора унутрашњих послова и јавне безбједности у Делегацији ЕУ у БиХ Ричард Вуд, поменути су бројни законски прописи и стратешки документи које је иницирало Министарство, а који су проистекли из обавезе усклађивања домаћег законодавства са европским стандардима и недавно усвојене европске агенде.

На састанку је посебно истакнута важност Стратегије борбе против тероризма, у чијем провођењу БиХ очекује блиску сарадњу и помоћ међународних институција, посебно када је ријеч о пројекту дерадикализације група и појединаца.

Мектић је истакао да ће наставити инсистирати на постизању резултата у борби против корупције, организованог криминала и тероризма.

"Да би то постигли морамо ослабити утицај политике на полицију, повећати одговорност руководства полиције у случају пропуста и непостизања резултата, те успоставити систем обавезне сарадње полицијских агенција. Сада имамо случај да нико не одговара због очитих безбједносних пропуста у Поточарима. Немамо резултата у борби против корупције, а на путу ка ЕУ морамо адекватно одговорити на велике корупционе афере", рекао је Мектић.

Блиска сарадња Министарства безбједности БиХ и Делегације ЕУ биће настављена и у будућности кроз наставак усклађивања прописа са ЕУ стандардима, али и конкретне пројекте као што је успостављање новог система за узимање отисака.