latinica  ћирилица
31/07/2015 |  14:45 | Аутор: СРНА

Укинута пресуда у предмети "Драган Додеровић и други"

Суд БиХ укинуо је пресуду у предмету "Драган Додеровић и други" и одредио одржавање претреса пред вијећем Апелационог одјељења.
Суд БиХ (архива) -
Суд БиХ (архива)

Првостепеном пресудом од 25. децембра 2014. године Драган Додеровић, Здравко Рончевић, Данило Божовић, Александар Међедовић, Адис Хаџимаховић, Мијомир Томановић, Драган Слијепчевић, Пуниша Николић, Илија Бумбић и Слободан Паповић осуђени су на укупно 28 година затвора, јер су као организована криминална група кријумчарили дрогу "сканк".

Они су проглашени кривим да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама.

Додеровић и Међедовић осуђени су на затворске казне од по четири године, Хаџимаховић, Николић, Божовић и Бумбић на по три године, а Томановић, Слијепчевић, Рончевић и Паповић на по двије године.

Они су проглашени кривим што су од новембра 2013. до фебруара 2014. године, постали припадници групе за организовани криминал која је у више наврата прокријумчарила више десетина килограма дроге "марихуана-сканк" из Црне Горе у БиХ ради продаје на илегалном тржишту у БиХ, те даљег кријумчарења у земље ЕУ.

Том пресудом, Николићу, Томановићу, Божовићу, Рончевићу, Слијепчевићу и Хаџимаховићу изречене су и мјере безбједности одузимања тачно побројаних предмета, а одлучено је да се од Рончевића одузме 61 килограм и 470 грама дроге "марихуана-сканк".

Истом пресудом Хаџимаховић и Томановић ослобођени су оптужбе за радње из тачке 2. оптужнице чиме би починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама.

Тужилаштво БиХ уложило је жалбу против првостепене пресуде због одлуке о кривично-правној санкцији, са приједлогом да се првостепена пресуда преиначи тако да се оптужени прогласе кривим, те да им се изрекне знатно строжа казна затвора.

Браниоци оптужених благовремено су изјавили жалбе, због битних повреда одредби кривичног поступка, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, повреде кривичног закона, одлуке о казни и трошковима поступка, са приједлогом да оптуженима буде изречена ослобађајућа пресуда, односно да се пресуда преиначи, те да се оптуженима изрекне блажа казна, или да се пресуда укине и закаже нови претрес.

Апелационо вијеће је 27. маја одржало јавну сједницу на којој су странке усмено презентовале разлоге жалбе остајући при писменим наводима и предлозима.

Апелационо вијеће донијело је одлуку након што је испитало побијану пресуду у границама жалбених навода.