latinica  ћирилица
31/07/2015 |  10:18 | Аутор: klix.ba

Плацебо дјелује чак и кад знамо да је третман лажан

Плацебо ефекат је стварна појава, чак и ако сте свјесни тога да је третман којем сте изложени потпуно медицински лажан и заправо не даје никакве резултате.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Истраживачи су открили на који начин код пацијената у борби са боловима дјелују лажни лијекови, чак и након што добију упозорење да је ријеч о плацебу.

Плацебо (лат. placere = свидети се) је лажни производ који не садржи љековите материје с фармаколошким дејством. За разлику од плацеба, лијекови који садрже љековите материје називају се веруми.

Плацебо дејство представља ситуацију када је пацијент увјерен да лијек који користи има благотворно дејство, на примјер у случајевима када се "таблете" које узима састоје само од шећера попут лактозе, лијек за убризгавање састоји само од физиолошког раствора итд.

Плацебо је лијек који се користи за сугестивно дејство у лијечењу.

Један од аутора новије америчке студије Скот Шафер објашњава да су учесници морали да носе вреле тањире, након чега су љекари на њихове руке наносили гел против болова. Иако су неки од учесника заиста добили третман против болова, већина их је била третирана обичним вазелином плаве боје.

"Већина их је била увјерена у то да је третман ефикасан у заустављању бола. Оно што су заправо искусили је обични плацебо ефект", рекао је Шафер додавши да би ова сазнања могла да буду корисна у даљњем истраживању зависно од лијекова против болова.

"Ако се особа бори са зависношћу од лијекова, можемо је пребацити на плацебо и наставити такву врсту терапије", закључује аутор студије и додаје да је очигледно да плацебо подстиче лучење супстанци у мозгу одговорних за уклањање бола, и да дјелује чак и након сазнања да је ријеч о лажном лијеку.