latinica  ћирилица
27/07/2015 |  11:19 | Аутор: РТС

Рођена са ХИВ-ом, а није обољела до 18.године

Француска тинејџерка рођена са ХИВ-ом и лијечена до своје шесте године, није испољила симптоме болести ни 12 година након што је престала да узима лијекове, што наговјештава да је то први случај дугорочног опоравка дјетета зараженог од рођења вирусом који изазива сиду.
Лабораторија - Фото: Screenshot
ЛабораторијаФото: Screenshot

Случај француске тинејџерке описан је на Међународној конференцији Удружења за борбу против сиде у Ванкуверу, а представили су га љекари са Пастеровог института у Паризу.

Осамнаестогодишња дјевојка је једна из мале групе дјеце која су се опоравила од вируса, барем привремено, након што су у раној фази подвргнута такозваном антиретровиралном третману. Циљ такве терапије је да се вирус спријечи да направи трајне „резервоаре“ који могу да поново покрену инфекцију.

„Ово је први случај толико дуге ремисије код дјетета. То је јединствен и изузетан случај“, истиче др Азије Сез-Сирон са Института „Пастер“ у Паризу.

Научници кажу да дјевојчица можда има неки облик природне отпорности на ХИВ који још није откривен, али њен случај буди наду да рано и агресивно лијечење може да ограничи снагу ширења вируса – а у ријетким случајевима можда и омогући да га обољели контролишу без доживотних лијекова.

„Код других људи природни имуносистем не може да се избори са ХИВ-ом, а код ње може. Ако успијемо да разумјемо зашто, можда ћемо добити нацрт за будућу вакцину“, сматра професор Жан-Франсоа Делфраси из Француске националне агенција за ХИВ.

Ипак, стручњаци упозоравају да је важно да сагледамо пуну здравствену слику девојчице.

„Дјете није излијечено. Вирус једноставно спава у неким од њених крвних ћелија. Присутан је, али се не шири“, објашњава педијатар и микробиолог др Пјер Франже.

Прије пар година је забиљежен сличан случај – беба из Мисисипија без икаквог лијечења није показивала симптоме ХИВ-а 27 мјесеци, али се вирус поново појавио.