latinica  ћирилица
25/07/2015 |  21:13 | Аутор: Вечерње новости

И на тропској врућини се лако прехладимо

Љети су честе инфекције горњих респираторних органа изазване вирусима. Најчешће се јављају проблеми са слузницом дисајних органа, гдје се развијају кијавице, упале грла или синуса.
Прехлада (илсутрација) -
Прехлада (илсутрација)

Иако је врућина готово несносна, љекари тврде да је управо ово вријеме када се најлакше прехладимо. Истраживања су показала да се око 20 одсто инфекција јавља љети.

Ординације домова здравља пуне су ових дана пацијената са блажим прехладама, запушеним носем, кијавицом и упалама синуса.

Нису ријетке ни разне цријевне инфекције узроковане уношењем лако кварљивих намирница, за које није испоштован режим чувања и припремања.

Доктор Светлана Мићић, специјалсита опште медицине каже да ове тегобе најчешће изазивају вируси.

- То су углавном вируси из групе респираторних и адено вируса, док су ентеровируси узрочници цријевних инфекција. Бактеријске инфекције су рјеђе, али могу да искомпликују сваку вирусну инфекцију и да озбиљније погоршају стање пацијента чак и послије обичне прехладе - каже она.

Због климатизације установа и просторија у којима се борави, односно неприлагођене температуре, узимања хладних напитака, уз ослабљен имунитет и вирусе који циркулишу, баш као и зими, најприје се јављају проблеми са слузницом дисајних органа, гдје се развијају кијавице, упале грла или синуса.

- Озбиљније респираторне инфекције, односно запаљења доњих респираторних органа су рјеђи током љетњих мјесеци, осим код особа које су имунодефицијентне - објашњава др Мићић.

Докторка каже да је ослабљен имунитет свакако, фактор ризика за настанак тежих инфекција, али томе не доприноси само слаба исхрана, већ хронична изложеност стресу, услови рада и средине у којој живимо, као и присуство других хроничних болести.

Савјетује се и избјегавање дужег боравка на мјестима гдје има пуно људи, као што су тржни центри и јавни превоз, јер гужва ствара савршене услове за ширење вируса прехладе. Ограничена циркулација ваздуха и велики број људи је "рај за клице".

У свему је ипак, најважнија хигијена. Перите руке неколико пута дневно јер се вируси сакупљају на кожи. Љети су влажне марамице одличан начин да се освјежите и да очистите руке.