latinica  ћирилица
07/07/2015 |  16:54 | Аутор: Вечерње новости

Намирнице опасне по здравље

Постоје научни докази да одређене намирнице могу да наруше здравље, као и оне чије дејство још није довољно испитано, иако су одавно у продаји.

Све изазива рак – постало је "оправдање" многих, а користе га као одбрану одлуке да једу све што желе, не размишљајући о посљедицама. Ипак, постоје научни докази да одређене намирнице могу да наруше здравље, као и оне чије дејство још није довољно испитано, иако су одавно у продаји.


Генетски модификовани организми (ГМО)

Иако струка није сложна по овом питању, бројна независна истраживања на мишевима су показала да ГМО храна утиче на настанак и рапидан раст тумора. Иако поједини произвођачи тврде да њихове намирнице не садрже ГМО супстанце, правих гаранција заправо нема, па је важно да потрошачи поставе ово питање.

Месне прерађевине са конзервансом

Многе прерађевине садрже конзервансе, боје и адитиве, које надокнађују квалитет и производ чине укуснијим и дуготрајним. Најчешће се додају нитрати, који доказано повећавају ризик од канцера дебелог цријева.

Кокице за микроталасну

Овај производ је најчешће пун "хемикалија", а многи љекари га повезују са раком тестиса и панкреаса. Садржи перфлоурооктанску киселину (ПФОА) и дијацетил (сумња се да оштећује плућа).

Индустријски обрађена соја

Слободна глутаминска киселина или МСГ, која је снажан неуротоксин, формира се током обраде соје. Сојини фитоестрогени потенцијално узрокују хипотиреозу, доводе до неплодности и повећавају ризик од појаве рака дојке, сматрају бројни стручњаци.

Дијетални сокови и храна

Различите студије су показале да заслађивач аспартам (замјена за шећер) узрокује низ болести, а међу њима и рак. Сукралоза и сахарин су такође штетни.

Бијели шећер

Изазива нагли скок инсулина и "храни" канцерогене ћелије. Кукурузну фруктозу (има је у многим фабрички произведеним намирницама) ћелије рака брзо метаболишу и на тај начин се још брже размножавају.

Уље и маргарини са транс мастима

Током прераде на високој температури, стварају се слободни радикали који повећавају ризик од карцинома, срчаних болести и хормонског дисбаланса.

Товљени лосос

Најчешће се такав и налази у нашим продавницама. Садржи канцерогене супстанце као што су ПЦБ (полyцхлоринатед бипхенyлс), пестициде и антибиотике.

Пестициди на воћу и поврћу

Ако једете јабуке, парадајз или јагоде, не значи да се и здраво храните. Велике количине пестицида, које несвјесно узимате путем воћа и поврћа третираног "хемикалијама", могу да узрокују рак. Највећа концентрација је у кори.

Газирана пића

Љекари су одавно доказали да особе које свакодневно пију газирана пића с временом имају проблем са килограмима, дијабетесом, чак и јетром, а требало би да знате да једна лименка садржи 40 грама шећера. Ознака на производу да је шећер замијењен вјештачким заслађивачем не ублажава проблеме, већ може да створи нове.