latinica  ћирилица
07/07/2015 |  08:58 | Аутор: Агенције

Које намирнице загријавају, а које расхлађују?!

Умјесто сухомеснатих производа и зрелих сирева, бирајте хладне супе и салате од воћа и поврћа. Вино и алкохолна пића генерално подижу температуру тијела.
Воће (фото: wikimedia.org) -
Воће (фото: wikimedia.org)

Исхрана базирана углавном на воћу и поврћу, попут вегетаријанске, чај од нане, лимунада и пића од лимете расхладиће тијело током несносних врућина.

Масна и тешка храна, као и алкохол и кофеински напици грију организам, док воће и поврће, као одличан извор витамина, минерала, али и антиоксиданса попут бета каротена и ликопена, нуде додатну погодност штитећи кожу од штетног дјеловања сунчевих зрака.

Оно садржи воду која служи као додатни извор течности и истовремено хлади организам. Богато је и калијумом, електролитом који се губи знојењем, а који је неопходно надокнадити за оптимално функционисање организма.

Листу намирница за освјежење допуњују и житарице које у комбинацији с поврћем и лимуновим соком пружају лако сварљив оброк.

Влакна која садрже подстичу правилно варење па ослобађају осјећаја надутости дјелимично узрокованог и губитком електролита путем знојења. У уравнотеженом јеловнику важан је и удио протеина. Умјесто оних из црвеног меса који ће додатно загријати тијело, бирајте лако сварљиве изворе, попут рибе, мање масних млијечних производа и меких сирева.

Лако кварљиво

Зрели и масни сиреви пуни су масноћа и соли, што љети онемогућава хлађење организма. Љети се и лако кваре, што може да изазове тровање и додатно исцрпи организам.

Исушује тијело

Попут алкохола, заслађени и газирани напици повећавају процес дехидрације и тиме онемогућавају квалитетно хлађење тијела, па је најбоље заобилазити их у широком луку.

Смањите унос

Кофеин подстиче излучивање течности из тијела и тиме дјелује контрапродуктивно на процес хлађења. Убрзава и метаболизам, што се огледа у додатном загривању организма.

Лош избор

Иако многи у леденом пиву или коктелу виде идеално освјежење, испијање алкохола није добар избор јер повећава процес дехидрације стимулишући излучивање течности из организма.

Расхладите се уз јогурт и прилог или салату од житарица

Разноврсне житарице, попут пшенице, јечма, проса, кус-куса и булгура могу се кувати уз додатак маслиновог уља и соли. Могу се јести и хладни, као укусан прилог и додатак хранљивим салатама. Јогурт представља сјајан извор корисних бактерија које штите од љетњих инфекција, а успут освјежава и хлади.