latinica  ћирилица
06/07/2015 |  22:21 | Аутор: Блиц

Николић писао Елизабети Другој: Краљице, повуците резолуцију

Предсједник Србије Томислав Николић, ван свих дипломатских правила, затражио је од британске краљице да повуче спорну резолуцију о Сребреници из Савјета безбједности УН!
Предсједник Србије Томислав Николић - Фото: ТАНЈУГ
Предсједник Србије Томислав НиколићФото: ТАНЈУГ

У писму Николић је 2. јула на ћирилици упутио писмо краљици Елизабети у коме је моли да њена Влада повуче резолицију о Сребреници. Ово писмо у Лондону је изазвало и прави скандал јер британска краљица, а то би сваки предсједник земље морао да зна, нема утицаја на вођење дневне политике Велике Британије.

И сам предсједник је на почетку писма описао своје “недипломатско понашање“.

Фото: Блиц

- Ваше величанство, лично Вам се обраћам свјестан чињенице да би моје обраћање могло да буде протумачено као недипломатско, али морам како не бисмо направили грешку и регион Балкана вратили у тешка времена сукоба, која бисмо сви да заборавимо - пише Николић.

Он потом прелази на ствар и објашњава краљици: - Овим писмом покушавам да Вас замолим да употребите свој ауторитет и укаже Вашој влади на сложеност и тешкоће питања које наводим. Нацрт резолуције видим као могуће угрожавање стабилности региона, која је створена уз велики труд и залагање свих нас... Велика је неправда неистинито и неодговорно сводити ужасе геноцида на ратни злочин који је почињен у Сребреници, наводи он.

Сви ћуте због скандала

Писмо српског предсједника енглеској краљици изазвало је прави зид ћутања у врху државе.

Николић пита и да ли је нормално да СБ УН на основу резолуције, донесе одлуку да читав свијет под изразом геноцид подразумјева само Сребреницу?

Фото: Блиц

- У нацрту текста резолуције не помињу се језива истребљења Јермена, Јевреја, Рома, Етиопљана, бројних Африканаца, аустралијских старосједилаца, америчких старосједилаца, аутохтоних народа у Јужној Америци, Руса, Бјелоруса, Украјинаца, Кинеза и нажалост многих других? - пита се Николић и објашњава да су у Сребреници и околини “муслиманске снаге Босне и џихадисти“ хладнокрвно убили хиљаде српске дјеце, жена и старих лица, да је сравњено са земљом 39 села у том подручју, пише Блиц.

Он на крају моли краљицу да влада Велике Британије “одустане од свог приједлога који објективно поспјешује отварање старих рана, а не стварање основе за бољу будућност Балкана и истонског помирења нација које су чиниле бившу Југославију“.

- Ако овом резолуцијом само један, српски, народ буде осуђен за, ни мање ни више, једини геноцид свјетских размјера, напори Србије, Владе Србије и моји лични да поново живимо у миру, као добре комшије, биће узалудни, закључио је Томислав Николић у писму британској краљици Елизабети Другој.