latinica  ћирилица
03/07/2015 |  22:23 | Аутор: Б92

Поповић: Резолуција неће имати дуготрајан ефекат

Некадашњи амбасадор Србије у Великој Британији Дејан Поповић сматра да резолуција о Сребреници неће имати дуготрајан ефекат.
Приједлог руске резолуције о БиХ (фото: © Sputnik/ Александар Милачић) -
Приједлог руске резолуције о БиХ (фото: © Sputnik/ Александар Милачић)

- Веома високо позициониране дипломате, одржавајући континуитет једне политике, ушли су у акцију припремања ове резолуције. Са једне стране Британија жели да тиме да значај обиљежавању тог ужасног злочина у Сребреници, али је то и покушај да се укаже на потребу помирења у региону, и још више на потребу да се појача улога централне БиХ. Кроз неколико формулација у тој резолуцији види се да је жеља Велике Британије, а вјероватно и неких других сила, да се ојача функционалност БиХ - рекао је Поповић.

Сматра да ће се врло брзо ефекти те резолуције изгубити у мору неких нових догађаја који ће наступати. "Не мислим да ће она трајно обиљежити било шта", рекао је он.

Поповић је изјавио за телевизију Б92 да му се чини да је на дуги рок главни стратешки циљ британске спољне политике у региону јачање функционалности БиХ.

Он је, међутим, оцијенио да ће сама резолуција означити привремено захлађење у билатералним односима Београда и Лондона.

- Подршка Британије евроинтергацијама, с једне стране, наш интерес да привучемо малобројне британске инвеститоре, с друге стране, али настаће и нови проблеми. Прије свега их антиципирам у најављиваним измјенама у организацији БиХ на којима ће, претпостављам, инсистирати Велика Британија. Ту ће се опет појавити одређене фикције у односима Србије и Британије - рекао је Поповић.