latinica  ћирилица
02/07/2015 |  18:29 | Аутор: СРНА

Украјински добровољци прешли у криминалце

Хакерска мрежа Сајбер Беркут преноси извјештаје украјинских војних инспектора о криминалним активностима добровољачких јединица на југоистоку земље које пљачкају, отимају и убијају људи.
Украјинска војска код Дебаљцева - Фото: REUTERS
Украјинска војска код ДебаљцеваФото: REUTERS

Ови батаљони, како тврди у извјештају војни инспектор јужног сектора Павел Богутски, нису под командом Кијева, односно раде на своју руку.

У тексту, који преноси "мрежа, Богутски наводи да су се те јединице претвориле у групе организованог криминала које пљачкају и убијају сопствени народ. Те групе дјелују у зонама Донбаса, Ајдара, Черникова и Луганска.

Многе од њих су, формално, у саставу украјинске Националне гарде, али су само у посљедњих неколико мјесеци починиле око 200 криминалних дјела - од пљачки и отмица до убистава.

Добровољци су послати на исток земље у оквиру "антитерористичких операција" које је Кијев организовао против устаника у Донбасу.

У извјештају се тврди да неки батаљони напросто игноришу наредбе украјинске Националне гарде, а као примјер наводи се Азовски батаљон.

Сајбер Беркут преноси и захтјев војних повјерилаца са југа Украјине да се провјере активности појединих особа из сфере безбједности, за које се тврди да су, такође, умијешане у криминал.

Како се тврди, један од команданата Националне гарде затражио је од Кијева да награди ту формацију зато што је неутралисала милитанте из Ајдарског батаљона.

Хакери су својевремено објавили експертизе о дешавањима на кијевском Мајдану које су бациле другачије свјетло на те догађаје, а "скинули" су и информације о убаченим снајперистима, као и већ чувене погрдне изјаве високе америчке званичнице Викторије Нуланд о ЕУ.