latinica  ћирилица
02/07/2015 |  18:17 | Аутор: СРНА

Иза нестанка Дорина стоје исламисти?

Предсједник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливој Иванишевић рекао је да је страхује да иза нестанка швајцарског новинара српског поријекла Александера Дорина стоје исламисти којима није у интересу да Дорин објави оно што зна о Насеру Орићу и околностима које су довеле до догађања у Сребреници у јулу 1995. године.
Александар Дорин - Фото: Screenshot
Александар ДоринФото: Screenshot

Иванишевић је рекао да је у први мах мислио да иза нестанка Бориса Крљића, који је под псеудонимом Александер Дорин објавио бројне студије које побијају званичну верзију о догађајима у Сребреници, стоји швајцарска полиција која га је узела за сарадњу како би добила основне информације о Орићу.

- Он је сигурно превише знао о Насеру Орићу - рекао је Иванишевић, истичући да је постао још забринутији након што је Орић пуштен, а никакве вијести о Дорину није било, а забринутост је кулминирала када је швајцарска полиција саопштила да га она није ухапсила.

- Стравично сам забринут да то није учинио неко да би спријечио и предухитрио полицију, као и Дорина да каже шта зна о Насеру Орићу. Исламска банда тамо није слаба, а запрепашћујуће је да полиција не знају ништа о томе иако је Дорин нестао 17. јуна - рекао је Иванишевић.

Нагласио је да је Дорин располагао информацијама о страдању Срба и удјелу Орића у злочину и да су те информације његови сарадници и он још 1992. и 1993. године доставили Тужилаштву за ратне злочине Србије.

- Српско тужилаштво ништа не зна. Немојте се заваравати. Српско тужилаштво се ослања на изјаве Насеровог непријатеља Ибрана Мустафића који је, такође, крив за страдање Срба. Какво је то тужилаштво када смо ми још 1992. и 1993. године слали документе о убијању Срба, а они су тек 2013. открили нешто - каже Иванишевић.

Иванишевић је упозорио да је циљ приједлога британске резолуције о Сребреници да сатанизује српски народ за сва времена, а да се остали зликовци прикрију.

Александер Дорин одведен је из свог стана у Базелу 17. јуна под још неразјашњеним околностима.