latinica  ћирилица
02/07/2015 |  18:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Приштина: Апели за формирање специјалног суда

Формирање специјалног суда за злочине које је починила тзв. ОВК је и данас топ тема свих медија на Косову и Метохији, посебно након повратка премијера Исе Мустафе и његовог замјеника Хашима Тачија из Берлина, гдје су њемачкој канцеларки Ангели Меркел чврсто обећали да ће Приштина што прије формирати ту правосудну институцију.
Скупштина самопроглашеног Косова (архив) -
Скупштина самопроглашеног Косова (архив)

Након апела које су јавности упутили Мустафа и Тачи, чији посланици су и даље против, као и представници међународних институција и дипломатских представништава, данас се парламенту обратио амерички конгресмен Елиот Енгел, поручивши да специјални суд мора бити формиран, а ако то не буде учини Приштина, урадиће Савјет безбједности УН.

- Специјални суд је међународна обавеза Косова и као независна држава треба да превазиђе и ово стање, у супротном биће УН та која ће одлучити о том питању - рекао је Енгел на свечаној сједници косовске скупштине поводом декларације о једностраном проглашењу косовске независности.

Седници нису присуствовали посланици Српске листе.

Политички аналитичар Азем Власи каже да је глас против формирања суда практично глас против Косова.

По његовом тумачењу, негласање за одлуку о формирању суда је најштетнија од проглашења косовске независнсости. Власи каже да би суверенитет Косова имао мању штету ако би одлуку о формирању донио парламент него да она буде донијета у Савјету безубједности УН. Упозорио је да би у суду који формира УН било чланова и из земаља које нису признале косовску независност, а као примјер навео је Русију и Кину.

Против уставних амандмана у парламенту су гласали посланици Тачијеве Демократске партије Косова који, упркос обећању Мустафе и Тачија датом јуче Меркеловој у Берлину, тврде да неће мијењати свој став.