latinica  ћирилица
02/07/2015 |  17:32 | Аутор: СРНА

Новалић: Тешка финансијска ситуација, али постоје алтернативе

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић изјавио је данас да је финансијска ситуација у том ентитету доста тешка, јер је аранжман са ММФ-ом пропао, али да Влада ФБиХ има неколико алтернативних рјешења.

"Недостаје нам тих 200 милиона, као и 54 милиона од Свјетске банке, а и 30 милиона из предвиђеног профита `БХ Телекома`", рекао је Новалић новинарима у Мостару након сједнице федералне Владе.

Он је навео да се сада сагледавају могућности кредитних задужења код комерцијалних банка које нуде ниже каматне стопе од ММФ-а, чак и двоструко, али није желио прецизирати о којим банкама је ријеч.

"Замолили смо владу једне земље да своје банке стави на располагање по преференцијалном режиму. Они су одговорили да су `упаковали` за нас средства која би могла бити амортизер тачно у висини колика су средства ММФ-а", навео је Новалић.

Он је додао да је на сједници Владе договорено да свако министарство сагледа ситуацију и предложи уштеде.

Министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић навела је да ће Влада ФБиХ кренути у преговоре са комерцијалним банкама у два правца.

"Један је кроз продају, односно потраживање према јавним предузећима које би откупиле комерцијалне банке, а други дио су аранжмани са банкама који би били надомјестак аранжману са ММФ-ом", рекла је Милићевићева.

Она се осврнула и на резове у буџету, наводећи да су плате и пензије редовни издаци у које се за сада не планира дирати.

"Трансфери расељеним, пољопривредницима, култури, спорту је оно је што ће прво доћи на удар", каже Милићевићева.