latinica  ћирилица
02/07/2015 |  17:01 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Када наука ствара јаз међу генерацијама

Американци су генерацијски колико и идеолошки и политички подијељени када је ријеч о науци.

Постоје драстичне генерацијске разлике у мишљењима о глобалном загријавању, бушењу морског дна, нуклеарним постројењима, вакцинама, модификацији гена, коришћењу недовољно тестираних лијекова, лабораторијским експериментима на животињама, па и еволуцији, пише у извјештају Истраживачког центра Пју.
  Стручњаци су анализирали 22 научна питања у оквиру анкете којом је било обухваћено више од 2.000 људи широм САД-а, као и резултате неколико каснијих истраживања како би установили који чиниоци утичу на подјеле у друштву.
 "Оно што највише пада у очи је колико се ставови разликују у зависности од датог проблема. Не постоји ниједно правило којим би се могло објаснити понашање јавног мњења у погледу науке", казао је један од директора центра, Ли Реини.
 Политичка идеологија остаје кључни фактор раздора када је ријеч о климатским променама и коришћењу енергије, али што се других питања тиче, старост испитаника као и други чиниоци, попут расе и образовања, имају далеко већу утицај.
 За Раша Холта, бившег конгресмена који се тренутно налази на челу Америчког удружења за унапређење науке, резултати истраживања побуђују песимизам колико и оптимизам.
 "Тренд је замјена доказа идеологијом", што представља велико разочарење, рекао је Холт, додавши да су млади Американци, који махом подржавају науку, ти који буде наду.
 Више од 70 одсто демократа и људи који нагињу тој политичкој опцији сматрају да је загријавање планете последица људских активности, док то мишљење дијели свега 27 одсто републиканаца. Шездесет одсто људи млађих од 30 година истичу да су килматске промјене реалност, за разлику од испитаника старијих од 65 година од којих свега 31 одсто дијели то мишљење.
 На исти начин, 61 одсто младих се противи даљем бушењу морског дна у потрази за новим изворима енергије, док готово исти проценат (60 одсто) сениора подржава тај тренд. Нуклеарном арсеналу противи се 56 одсто младих, а заговара га 57 одсто старијих Американаца.
 И док се мишљења младих по питању енергије и заштите околине углавном поклапају са ставовима демократа, ствари се драстично мењају када се поведе разговор о здравственим питањима.
 Како преноси АП, 41 одсто младих су становишта да родитељи треба да одлучују да ли ће или не вакцинисати своју дјецу, док тај проценат код сениора износи свега 20 одсто. Штавише, демократе су мање склоне од републиканаца да родитељима препусте одлуку о вакцинисању дјеце.
 На питање да ли људи треба да имају приступ експерименталним лијековима који нису у потпуности тестирани, поливина млађих испитаника је одговорило одрично, док се близу двије трећине људи старости између 50 и 64 године изјаснило за.
 Међу младима, 56 одсто подржава коришћење генетске модификације како би се смањио ризик од болести код беба, док је у сениорском табору већина против тога.
 Што се, пак, генетски модификоване хране тиче, једина група која сматра да је генетски модификована храна безбједна за исхрану су особе са вишим степеном научног образовања. Сви остали сматрају да је та храна опасна.
 Једино питање око ког се готово сви слажу су свемирска истраживања.