latinica  ћирилица
02/07/2015 |  16:45 | Аутор: klix.ba

Алмаз Незировић изручен из САД-а правосуђу БиХ

Тужилаштву БиХ данас је из САД изручен Алмаз Незировић, осумњичен за ратне злочине над Србима на подручју Дервенте.
Алмаз Незировић - Фото: klix.ba
Алмаз НезировићФото: klix.ba

Правосуђу БиХ данас је на сарајевском аеродрому изручен Алмаз Незировић (1959), рођен у Дервенти.

Незировић ће бити предат поступајућем тужиоцу из Посебног одјељења за ратне злочине, који ће га испитати и поднијети Суду БиХ приједлог за одређивање притвора.

Незировић је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је за вријеме рата у БиХ, као припадник војне полиције дервентске бригаде ХВО, на подручју те општине, у периоду од априла до јула 1992. године, поступао противно одредбама Међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивила за вријеме рата.

Осумњичен је да је као стражар у логору на Ребићу у Дервенти, починио злочине над жртвама српске националности које су биле затворене у логору, у прољеће и љето 1992. године.

Незиревић осумњичен је да је заједно са другим припадницима ХВО лично судјеловао у мучењима и тешким злостављањима жртава, наношењу тешких физичких озљеда, наношењу великих патњи и мучењу жртава на изразито понижавајуће начине.

Осумњичени је под истрагом и терети се да је починио ратни злочин против цивилног становништва српске националности над најмање 30 жртава, од којих су неке биле особе старије животне доби.

Тужилаштво БиХ је у овом предмету остварило сарадњу са правосудним и полицијским органима Сједињених Држава.