latinica  ћирилица
02/07/2015 |  16:19 | Аутор: ХРТ

Издата потјерница за Здравком Мамићем

Здравка Мамића полиција је назвала телефонски, на што има право, како каже хрватски министар полиције Ранко Остојић, а он је одбио доћи! Стога је за Мамићем издата интерна потјерница, а на државном тужиоцу је сада да одлучи шта даље, хоће ли издати и међународну потјерницу за њим.

Загребачка полиција рано јутрос почела је да претражује куће и станове функционера ФК Динамо Загреб - извршног предсједника Здравка Мамића те његова брата, спортског директора клуба, Зорана Мамића. И то по налогу жупанијског суда, а акцију је покренуо УСКОК.

Браћа Мамић још јуче су славила највећи трансфер у историји ХНЛ-а, вриједан између 4 и 5 милиона евра. А јутрос, управо због сумњивих трансфера и утаје пореза, у њихове домове стигао је тим УСКОК-ових истражилаца. На службеним страницама ДОРХ-а објављено је да је у току провођење хитних доказних радњи. На основу кривичне пријаве Самосталног сектора за откривање пореских превара Министарства финансија, Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминалитета у сарадњи с ПН УСКОК-ом проводи хитне доказне радње због сумње на почињење кривичних дјела примања и давања мита, утаје пореза и других давања и злоупотребе повјерења у пословању, везано за незаконите радње које су предузимале одговорна лица  Динама и службеник  Пореске управе, наводи се у саопштењу.


 Мамић се обратио јавности из Словеније

"Сви знате зашто смо ту", ријечи су којима је Здравко Мамић почео своје обраћање из Словеније везано за претресе који се од јутрос врше над његовим некретнинама, као и над некретнинама његова брата Зорана Мамића.

Сви знате да се ради о могућој утаји пореза и рекао бих врло једноставним ријечником, оно што ја знам - то се једноставно није догодило. То је једна чиста лаж, једна неистина, не могу је друкчије назвати, то се једноставно није догодило и то ће вријеме показати, казао је.

Здравко Мамић

Мамић изјављује како му се 'приватно гаде и  са гнушањем' говори о људима који су спремни да варају своју државу. И који су спремни избјегавати плаћање, било пореза било комуналних доприноса, или рачуна који ми стижу на наплату. Никад у животу нисам, нити ко из моје уже породице, био ни на каквој листи нити се догодило да неки рачун није у првој секунди плаћен, казао је.

Пуно пута сам говорио о злоупотреби власти и политичара. Јосиповић је у САД-у прије пар година ничим изазван изјавио "Постоји мала мафија у фудбалу". То је био окидач да се крене на мене. Свједоци се њихових малтретирања појединаца у фудбалу, а само се нанијела застрашујућа штета хрватском фудбалу. Власт која је сљедбеник комунистичке партије није одустала од старих метода. Ово је директно наређено од највишег политичког врха - премијера па наниже. У задње вријеме је застрашујућа кампања да се РХ избаци из европске лиге, казао је Мамић. Поручује цинично да ће се почети бавити политиком јер они који су били жртве режима обично политички профитирају у будућности.

Премијер је у свакој својој изјави нападао ХНС и мене. Прије 20-ак дана у Сплиту се указала фамозна свастика. Свима је јасно да је то дјело великих мајстора, то су режирали људи обучени за специјални рат. Будите сигурни да се никад неће сазнати тко је то направио, казао је Мамић и позвао Владу да заштити њега и брата.

Након афере са свастиком медијима је, каже, "подваљена измишљена афера о предсједнику ХНЛ-а Давору Шукеру". Сваком је јасно да није био у случају намјештања утакмица. Захваљујући удбашким службама то смо гурнули у етер. Трећа ствар је овај спектакл с претресом Зоранових и мојих некретнина и то у тренутку док нисмо у Хрватској. Колико знам, ради се о дјелима која су се догодила неколико година уназад и не знам што је то толико хитно да нешто тако није могло причекати понедјељак, додао је.

Остојић: Шта чекате? Суочите се са судбином брзо и ефикасно!

Министар унутрашњих послова Ранко Остојић изјавио је  прије Мамићеве конференције да се сви које институције позову на разговор, па тако и браћа Мамић против којих су полиција и Ускок покренули "хитне истражне радње" због утаје пореза, што прије требају одазвати, поручивши им да се да судбином треба суочити брзо и ефикасно.

На питање што се у претресима тражи Остојић је рекао: Они ће наћи све што треба. Казао је да не би нагађао ствара ли проблеме то што су браћа Мамић у Словенији, подсјетивши да лице које је позвано "том позиву треба одазвати што прије". Уколико то не направи онда ће на приједлог државног тужиоца судија евентуално затражити европски налог за хапшење, рекао је Остојић. На питање требају ли се одазвати током дана одговара: Што чекају? Суочи се са судбином брзо и ефикасно.

Мамићи под истрагом

Реаговали су и из Хрватског фудбалског савеза. Службеници ПНУСКОК-а су у Хрватском фудбалском савезу по налогу жупанијског суда, због поступка у којем су предмет обраде, између осталих, и први потпредсједник ХНС-а Здравко Мамић те извршни директор ХНС-а Дамир Врбановић

'Динамо служио као банкомат браћи Мамић'

Из Ускока тврде да није у питању истрага него провођење "хитних доказних радњи" на основу пријаве Министарства финансија.

Ускок је потврдио да против Здравка и Зорана Мамића проводи "хитне доказне радње" због сумње на примање и давање мита, утају пореза и других давања те злоупотребе повјерења у  пословању у којима је осим функционера Динама учествовао и службеник  Пореске управе.

браћа Зоран и Здравко Мамић

 Истрага је тек у зачетку, неодговорно би од мене било сада износити неке закључке, коментарисао је претресе Мамићевих некретнина Жељко Јовановић, СДП-ов саборски заступник. Оно што могу рећи, држава је данас пуно уређенија, институције раде свој посао, па и у рјешавању оваквих ствари као што је  утаја пореза. Нисам био фокусиран на Мамића него на менаџере који су користили јавни новац за приватне интересе. Изгледа, а то ће истрага потврдити или неће, да је Динамо служио као банкомат браћи Мамић, рекао је.

Људима се згадио ногомет, што потврђују празни стадиони. Када сам причао о мочвари нисам можда ни био свјестан колико сам у праву. Мене жалости ако се стално истраге доводе у везу с изборима. Хрватска је данас пуно сређенија, вјерујмо органима државне власти. Ја сам био гласан и увијек ћу бити гласан када је ријеч о оваквим неправилностима. За мене браћа Мамић као појединци не значе ништа, рекао је Јовановић.