latinica  ћирилица
02/07/2015 |  15:37 | Аутор: СРНА

Београд: Нова верзија резолуције - суштина иста!? (ВИДЕО)

Министарство спољних послова Србије добило је најновију верзију нацрта британске резолуције о Сребреници у којој се "најстроже осуђује геноцид у Сребреници", као и "свако порицање овог геноцида или других доказаних ратних злочина и злочина против човјечности почињених током сукоба у БиХ, које би отежавало напоре ка помирењу", објавила је агенција Спутњик.
Министарство спољних послова Србије - Фото: ПОЛИТИКА
Министарство спољних послова СрбијеФото: ПОЛИТИКА

У тексту се, између осталог, "изражава жаљење и солидарност са жртвама на свим странама у сукобу у БиХ, укључујући и оне у Сребреници, као и њиховим породицама, и позивају надлежне власти у БиХ да обезбиједе правду за жртве и дугорочну подршку преживјелима, укључујући преживјеле жртве сексуалног насиља".

У најновијем нацрту британске резолуције "потврђује се још једном подршка Мировном споразуму закљученом у Дејтону и потписаном у Паризу 14. децембра 1995. и Споразуму о стварању Федерације БиХ, потписаном у Дејтону 10. новембра 1995. /С/1995/1021, анекс/ и позива стране да се строго придржавају својих обавеза који произилазе из тих споразума".

Наглашава се "суштински значај помирења на основу дијалога, прихватања радњи из прошлости од свих страна у сукобу и посвећености правди и подршци жртвама, као основу за јачање безбједности, стабилности и просперитета, како у БиХ тако и у ширем региону, и у том циљу поздравља недавни споразум парламента и политичких лидера БиХ у вези са амбициозним програмом реформи, који укључује посвећеност мјерама за убрзање процеса помирења, и позива све грађане БиХ да унапређују мир, правду, толеранцију и помирење".

У нацрту резолуције "поздрављају се напори да се поведе истрага и кривично гоне сви оптужени за озбиљна кршења међународног хуманитарног права у вријеме сукоба у БиХ, укључујући геноцид у Сребреници, позивају све државе да сарађују са Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију, Међународним резидуалним механизмом за кривичне трибунале и националне правосудне системе, укључујући Суд БиХ, и захтјева да МКТЈ што експедитивније оконча свој рад, што би представљало виталан допринос унапређењу мира, правде, истине и помирења".

У тексту се, између осталог, позивају државе чланице да израде образовне програме на основу којих ће будуће генерације извлачити поуке у вези са "геноцидом, ратним злочинима, етничким чишћењем и злочинима против човјечности из прошлости, како би се спријечило њихово евентуално понављање".

"Поново се потврђује значај поука које треба извући из неуспјеха УН-а у спречавању геноцида у Сребреници, као што је изложено у извештају генералног секретара у вези са Резолуцијом Генералне скупштине 53/35 /А/54/549/, као и позив из овог извјештаја упућен међународној заједници да се максимално заложи како се не би дозволило да се такве страхоте поново догоде и одлучује да треба брзо и ефикасно деловати како би се спречило понављање такве трагедије и у том циљу користи сва одговарајућа расположива средства, у складу са Повељом УН-а", наводи се, између осталог, у најновијој верзији резолуције о Сребреници.