latinica  ћирилица
02/07/2015 |  15:06 | Аутор: СРНА

Кошарац: Свјесна обмана домаће и свјетске јавности

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је огорчен неистинама и манипулацијама изреченим у писму које је 25 посланика овог дома упутило генералном секретару УН Бан Ки Муну, а које се односи на њихову подршку британској резолуцији о Сребреници.

"Згрожен сам очигледном злоупотребом позиције посланика и начином на који потписници тог писма свјесно обмањују домаћу и, поготово, свјетску јавност, а посебно институцију какве су Уједињене нације и генерални секретар те организације Бан Ки Мун", рекао је Кошарац.

Он је додао да је комплетној јавности у Републици Српској и БиХ познато да је Представнички дом прије два дана, захваљујући гласовима српских посланика, међу којима су били и сви присутни посланици из клуба СНСД-а, одбацио Приједлог резолуције о Сребреници, чији су предлагачи Денис Бећировић, Мирсад Мешић и Заим Бацковић.

"Представнички дом одбацио је на истој сједници и приједлог посланика Дениса Бећировића да се расправља о приједлогу британске резолуције о Сребреници. Ово значи да су потписници писма безочно слагали и изманипулисали генералног секретара УН-а тврдећи да Представнички дом парламента БиХ исказује поштовање и разумијевање према британској резолуцији", упозорио је Кошарац.

Он је додао да је на сличан начин, свјесним ширењем неистина, створена и лажна слика о догађајима у протеклом рату, укључујући и трагичне догађаје у Сребреници.

"Због тога Република Српска и њене институције и данас траже да се у потпуности истраже сви догађаји у Сребреници и Подрињу од 1992. до 1995. године како би се открила пуна истина, престале све лажи и манипулације жртвама, а извршиоци злочина, који имају своје име и презиме, привели правди", рекао је Кошарац.

Он је позвао предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка и замјеника предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младена Босића да, користећи позиције на којима сједе, обавијесте генералног секретара УН-а Бан Ки Муна да је 25 посланика из Представничког дома покушало да обмане јавност и генералног секретара УН-а лично.

"Обавеза Иванића, Црнатка и Босића је да заштите интересе Републике Српске. Позивам их да изврше ту обавезу", поручио је Кошарац.