latinica  ћирилица
02/07/2015 |  14:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Беч: Балкан главни пут за кријумчарење људи

Кријумчарење људи је протеклих мјесеци у значајном порасту, а кријумчари су прешли на западно-балканску руту, истичу експерти Министраства унутрашњих послова Аустрије.

Пошто је ЕУ појачала контроле на Медитерану дјеловање кријумчара људи преусмјерено је на балканску руту. "Према нашим актуелним сазнањима је рута преко Балкана тренутно главна рута кријумчара људи", нагласио је пуковник Гералд Тацгерн, шеф Канцеларије за борбу против кријумчара и трговаца људи у Криминалистичкој служби Аустрије.

Он је навео да је земља одакле креће путешествија миграната Турска, одакле преко Грчке или Македоније и Бугарске бивају пребацивани ка Европи. Из Сирије су цијене пребацивања између 8.000 и 10.000 евра, а из Грчке 2.500 до 4.000 евра.

Статистике аустријског Министарства, како је навео, показују да је ове године југоисточна Европа главна рута. Док је прошле године Италија са 54 одсто илегалних прелазака била главна по броју илегалаца, ове године је Мађарска са 53 процената. Од јануара до маја прошле године је ухваћено 9.856 илегалаца, а у истом периоду ове године чак 20.224, што је раст од 105,2 одсто.

Тацгерн наводи да кријумчари за пребацивање илегалаца понајвише користе копнени пут. "Они користе камионе, комбије, а посебно спретне особе изнамљују путнички аутомобил како не би упали у очи граничним властима", објаснио је он.

"Зелена граница" и даље има важну улогу у пребацивању илегалаца, јер се, како је додао, велики број миграната "избацује" из кола прије границе, одакле морају пјешице да пређу до другог аутомобила.

Шеф одјељења за азил и странце у Министарству унутрашњих послова Хилберт Карл рекао је да је број молби за добијање азила у првих пет мјесеци ове године значајно порастао.

Док је у том периоду прошле године 7.279 особа поднијело захтјев за азил у Аустрији ове године је то учинило 20.620 лица. "Само у мају је поднето 6.240 молби, што је за 250 више него у мају прошле године", рекао је Карл.

У борби против кријумчара људи важно је прије свега повезивање надлежних служби у Европи, сматра он.