latinica  ћирилица
02/07/2015 |  09:24 | Аутор: Jutarnji list

Људи који имају 50 година открили за чим жале

Животно искуство и практична мудрост у педесетим имају свој врхунац. И даље витални и самопоуздани, а уједно и пуни искуства у свим сегментима - педесетогодишњаци су најбољи учитељи када је у питању добар савјет како двадесете и тридесете учинити још бољима.

За истраживање које је провео Хафингтон Пост педесетогодишњаци су открили шта би вољели да им је неко рекао кад су имали 25 година. Шта тада нису знали, а сада је очигледно.

1. Изборите се за себе

Будите свој најбољи заступник. Борите се за своја права и без страха изражавајте и аргументовано браните своје мишљење.

2. Бирајте своје битке

Не губите вријеме на непотребне послове и неважне људе. Одредите животне приоритете и не одустајте од својих снова и циљева.

3. Штедите новац

Не трошите новац на непотребне ствари и штедите гдје год можете. Пензија вам се можда чини далеком, али је заправо ближе него што мислите.

4. Путујте више

У двадесетима, прије него што заснујете породицу и заглибите у кредите - путујте, једногласно одговарају педесетогодишњаци. Путујте кад и гдје год можете.

5. Смањите дугове

Избјегавајте живот и куповину на рате јер је то, за велик број људи, један од првих корака према финансијском банкроту и дебелом минусу из којег ћете се тешко извући.

6. Користите крему за сунчање

Можда вам се чини смијешно, међутим уз толико присутну количину штетних УВ зрачења - заштитна крема би требала бити обавезна, наравно уколико желите задржати здраву кожу и младолик изглед.

7. Добро размислите прије судбоносног "да"

Велик број испитаника констатовао је како им је жао јер су пребрзо ушли у брак и изгубили својеврсну слободу. Добро размислите о својим поступцима и супружнику с којим бисте вољели дочекати старост.

8. Успорите мало

Угасите друштвене мреже, застаните с трагањем за савршеном каријером. Пролонгирајте мало студиј и још једном испитајте чиме бисте се жељели бавити.

9. Обратите пажњу на учење током читавог живота

Учите нови језик, упишите курс креативног изражавања, посјећујте занимљива предавања и сваку прилику користите за учење и стицање нових вјештина

10. Пазите на здравље

О здрављу у старости треба почети мислити већ у раним двадесетим. Стил живота, начин прехране и вјежбање - главни су предуслови здравог живота у трећој животној доби.