latinica  ћирилица
02/07/2015 |  08:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Због климатских промјена мужјаци постају женке

Пораст температура направио је праву "полну" збрку међу брадатим змајевима, врстом аустралијских гуштера, открива недавно истраживање.

Гуштери који су генетски мужјаци почели су да полажу јаја као женке и да на свијет доносе друге гуштере. А начин одређивања пола гуштера се толико мијења да постоји могућност да женски полни хромозом потпуно нестане, истичу аутори студије објављене у часопису Натуре.

- Ово је први пут да смо доказали да се промјена пола може догодити било ком рептилу у дивљини - рекла је вођа истраживања Клер Холели са Универзитета у Канбери.

Студија је открила да екстремни климатски услови могу врло брзо да из коријена промијене биологију неког организма, навела је она.

За разлику од људи и других сисара, пол појединих рептила, попут алигатора и корњача, није одређен сексуалним хромозомом, већ температуром током инкубације.

Досад је пол брадатих змајева био одређен хромозомом. Као и птице, њихови полни хромозоми су Z и W, умјесто X и Y. Мужјаци су Z, а женке ZW. Код људи, сви имају хромозом X, док присуство хромозома Y генетски означава особу као мушкарца. Код брадатих змајева, пак, сви посједују хромозом Z, а присуство хромозома W их генетски одређује као женке.

У претходним студијама, научници су у лабораторијским условима показали да повишене температуре могу да промијене природну подјелу хромозома.

Холели и њене колеге су проучили генетске полне маркере 131 брадатог змаја ухваћеног у дивљини на сјевероистоку Аустралије и открили да су њих 11 имали све карактеристике женки, али и мушки Z хромозом.

Холели признаје да је број од 11 гуштера мали узорак и да ће са својим тимом морати даље да ради и проширује истраживање.

Генетски мужјаци који су постали женке не само да су полагали јаја већ су и по много чему били боље мајке од генетских женки, рекао је коаутор студије Артур Џорџ са Института за примијењењу екологију при Универзитету у Канбери.

Научници су, такође, утврдили да пол потомака ових гуштера више није био одређен хромозомом већ температуром.
То се дешава у једном од Аустралијских региона у којима температура рапидно расте посљедњих 40 година, рекла је Холели.

Лабораторијски тестови су показали да до промјене почне да долази када жива у термометру достигне 32 подјељак, а да се дешава у 100 одсто случајева када пређе 36 подјељак.