latinica  ћирилица
02/07/2015 |  08:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Филмски фестивал на Палићу под слоганом "Европски сан"

На отварању 22. Фестивала европског филма 18. јула на Љетњој позорници на Палићу биће приказан "The Here After" Магнуса вон Хорна, копродукција Пољске, Француске и Шведске, а до 24. јула у девет програмских цjелина учествоваће више од 80 филмова.

Директор Фестивала Радослав Зеленовић истакао је да је овогодишњи слоган "Европски сан", а да је он на извјестан начин досањао свој сан, који је започео још 1992. са оснивачима фестивала Блажом Перовићем и Митром Лазовићем.

Послије измјена концепција од 2003. постали смо европски фестивал, освојили смо подршку и публике и стручне јавности. Постепено се сређују објекти, па ће од овог љета коначно у функцији бити Велика тераса. Програми ће се одржавати на укупно седам локација на Палићу и у Суботици, уз присуство гостију из скоро свих филмова из такмичарских селекција, рекао је Зеленовић.

Он је изразио задовољство што ће награду "Александар Лифка" лично примити редитељи Желимир Жилник и Рој Андерсон, напомињући да шведски аутор не воли авион, али ће се потрудити и на Палић допутовати возом.

Програмски директор Мирослав Могоровић изјавио је да је главни програм плод дугог рада на компилацији која обједињује нове таленте и ветеране, славне ауторе као што су Вим Вендерс и Нани Морети ("Моја мајка"), дебитанте, старе знанце Палића попут љемачког редитеља Дитриха Бругемана ("Хеил") .

Куриозитет ће бити прва 3Д пројекција на Љетњој позорници - Вендерсов филм "Све ће бити у реду" (Њемачка, Канада, Шведска, Француска, Норвешка), премијерно приказан на Берлиналу.

- Увијек водимо бригу и о домаћим ауторима па смо уврстили "Панаму" дебитанта Павла Вучковића, који је свјетску премијеру имао у Кану. То је филм намијењен младима, а сличну енергију носи и "Свијет је мој" румунског дебитанта Николаја Константина Танасеа који ће овог мјесеца имати премијеру у Карловим Варима - рекао је Могоровић.

- Уз оригинални словачко-чешки филм "Коза" Ивана Островског, исландске "Овнове" Гримура Хаконарсона и друга интересантна остварења, имаћемо свјетску премијеру естонског филма "Рукли" Веикоа Оунпууа - истакао је он.

Главни програм оцјењиваће жири у саставу: Кристијан Јеуне, један од челнка Канског фестивала, редитељи Доме Карукоски (Финска), Агнес Кочиш (Мађарска) и Мира Форнај (Словачка), глумци Сергеј Трифуновић (Србија) и Јоханес Кухнке (Шведска).

Селектор Петар Митрић најавио је десет филмова из такмичарског програма "Паралеле и судари", посвећеног источној Европи, који отвара "Мираж" Саболча Хајдуа, о савременом робовласништву и расизму у Мађарској.

Изузетни су, како је рекао, и руски филм без дијалога "Тест" Александера Кота, румунски "Спрат ниже" Радуа Мунтеануа и "Аферим" Радуа Жудеа, први пут на Палићу један филм из Молдавије "Дивног ли свијета" Анатола Дурбале...

Премијерно ће бити приказан филм Марка Новаковића "Без степеника", у којем је прву главну улогу на великом платну остварио недавно преминули Властимир Ђуза Стојиљковић.

Ван конкуренције у овај програм је уврштен "Мост на крају свијета" редитеља из Суботице Бранка Иштванчића, копродукција Хрватске, Србије, БиХ и Француске.

"Паралелел и сударе" оцјењује жири критике у којем су Ђерђи Барон (Мађарска), Владимир Џудовић (Србија) и Мајкл Патисон (Велика Британија).

Фестивалски програм чине и селекције: Нови словачки филм, Млади дух Европе, Омаж за добитнике награде "Лифка" и за лауреате "Ундергроунд Спирит", Нови мађарски филм, Еколошки документарци и Фоод Филм Фест.

Директор комуникација Фестивала Дејан Звекић подсјетио је да предфестивалска дешавања почињу већ 13. јула (Класици на Тргу), а у пратећим програмима су изложба Илије Шошкића посвећена Пазолинију, изложба о историји словачке кинематографије, поставка "55 година Љетње позорнице".

Ту су и дебатни програми - округли сто "ГМО - еколошки и економски рулет" и панел дискусија "Нови талас шпанског филма", као и радионица филмске критике.

Звекић је најавио изузетан музички програм, који ће ове године обухватити и класичну музику, наступе ди-џејева, као и композиције Лифке, јер се овај пионир кинеметографије бавио и музиком.

Све то остварује се са скромним буџетом, јер је у посљедни час одустао један од великих спонзора, рекао је он, додајући да фестивал има подршку Републике Србије, Покрајине и Града, као и локалних фирми.