latinica  ћирилица
01/07/2015 |  14:22 | Аутор: СРНА

Здравствени радници у Српској обавезни пријављивати насиље

Здравствени радници у Републици Српској законски су обавезни да пријаве сваки облик родно заснованог насиља, што не значи одавање приватности пацијената, изјавила је помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Амела Лолић.
Презентација - Фото: СРНА
ПрезентацијаФото: СРНА

Лолићева је навела да ту обавезу прописује Кривични закон Републике Српске и Закон о заштити од насиља у породици, објаснивши да се тајна открива у општем интересу који је важнији од интереса чувања тајне.

Она је додала да су здравствени радници често први са којима жртве насиља остварују контакт, али да ранија истраживања показују да свега 6,8 одсто жена препознају здравствене службе као мјесто гдје се могу обратити за помоћ.

- Имамо пораст броја пријављивања, али не зато што је више насиља, него што се развија свијест о потреби пријављивања - рекла је Лолићева у Бањалуци, гдје је присуствовала презентацији Ресурсног пакета за одговор пружаоца здравствених услуга у Републици Српској у случају родно заснованог насиља.

Она је навела да је у наредном периоду предвиђено да здравствене установе израде протоколе који би здравственим радницима олакшали поступање у таквој ситуацији, као и да омогуће форензичке прегледе ради прибављања доказа.

Представник Популацијског фонда УН за БиХ Доина Болога изјавила је да је рапрострањеност родно заснованог насиља први пут у БиХ истражена 2012. године и да је тада утврђено да најмање једна од три жене доживи бар једну врсту насиља бар једном у животу.

- Ова бројка је просјек и на међународном нивоу - рекла је Болога и додала да родно засновано насиље има велики утицај не само на жртву, него и на сљедећу генерацију.

Она је рекла да здравствени систем није довољно обучен да се носи са оваквим врстама насиља, али да је управо циљ Популацијског фонда да припреми здравствени систем за то.

- Учинићемо највише што можемо да Ресурсни пакет постане ресурс за систематско оспособљавање здравствених радника и он је тек један од модула већег тренинга здравствених радника - истакла је Болога и навела да његова примјена почиње ове године и трајаће док све заинтересоване стране не буду обучене.