latinica  ћирилица
30/06/2015 |  20:57 | Аутор: Агенције

Мед - здравље које може да се купи

Матични млијеч регенерише и обнавља ћелије, а успорава старење. Прополис се сматра антибиотиком будућности, јер је прва линија одбране у борби против бактерија и вируса...
Бањалука-Међународни сајам меда и пчелињих производа - Фото: СРНА
Бањалука-Међународни сајам меда и пчелињих производаФото: СРНА

За добро здравље, расположење, елан и његу коже, мед и пчелињи производи представљају прави избор. Истражујући својства меда, званична медицина га је означила као храну, која битно може да утиче на дужину живота. Зато се у лијечењу многих болести све чешће примјењује апитерапија, представља спој научних истраживања и традиционалних знања о лијечењу пчелињим производима.

- Апитерапија потиче од латинске ријечи апис, што значи пчела. Обухвата научно доказане ефекте прополиса, меда, матичног млијеча, полена, пчелињег отрова и воска на здравље људског организма. На основу бројних писаних и других докумената, мед и пчелињи производи су у употреби од људског постања - наглашава др Верица Милојковић, специјалиста опште медицинеи познати лиценцирани апитерапеут.

* Шта представља мед?

- Практично, то је најјефтиније здравље које може да се купи. Садржи више од 300, за организам лако ресорбујућих материја, међу којима су минерали, витамини, есенцијалне амино киселине, биљни антибиотици, фитохормони... Мед јача имуни систем и посједује антимикробна, антимикотична, антиоксидативна, антианемична и антисклеротична својства. Утиче на формирање црвених и бијелих крвних зрнаца.

* Да ли мед могу сви да конзумирају?

- Дјетету је добро дати мед већ када напуни годину дана. Најбоље је почети са багремовим. Дјеца која га редовно узимају су здравија и виталнија, добро напредују и отпорна су на инфекције. Такође, мед не оштећује зубе већ чува калцијум и спрјечава каријес. За правилан раст и развој треба да узимају 0,5 до 1 гр на килограм тјмелесне тежине растворен у води или соку. За одрасле је мед подједнако важан јер даје енергију, кријепи организам, поправља концентрацију и памћење. Код особа које се баве физичким, али и умним радом, повећава издржљивост, регулише рад срца и крвотока. Спортистима увећава мишићну масу и омогућава врхунске резултате... У трећој животној доби мед је такође важан јер доводи до интензивне размјене материја у срцу, мозгу и јетри.

Које врсте су посебно љековите?

- Све су важне, само је битно одвојити одређени за посебну намјену. Рецимо, ниво антиоксидансних материја подиже сваки мед, али посебно мед од хељде, сунцокрета и тамне врсте ливадског меда. Њихово редовно конзумирање смањује ризик од кардиоваскуларних и неуродегенеративних болести, тумора, катаракте, дијабетеса, реуматоидног артритиса. Иначе, доказано је да свака врста смањује ниво лошег холестерола и триглицерида у крви за седам одсто, а за два одсто повећава ниво доброг холестерола. За лијечење малокрвности препоручује се ливадски мед, богат витамином Б12, минералима, а посебно гвожђем и бакром, важним за нормално сазријевање еритроцита. Медљика има посебну вриједност, а пчеле га сакупљају са лишћа букве, бора, врбе. Ова врста меда посједује чак 13 пута више минералних материја и много више гвожђа у односу на ливадски.

* Какав мед се узима код инфекција дисајних путева?

- Најбољи је кристалисани нектарски мед, мед у саћу или мед у воштаним поклопцима. Доза је шест пута дневно са што дужим задржавањем у устима, да би антимикробне материје меда директно дјеловале на слузокожу. Код надражајног кашља савјетује се инхалација медом, удисањем медних пара. Инхалација се спроводи два пута дневно у трајању од 10 до 20 минута, а спрема се тако што се у 250 мл кључале воде дода кашика меда. Мед у мањим количинама је користан и за дијабетичаре, а препоручује се багремов и друге врсте које спорије кристалишу. За болести органа за варење и повећано лучење желудачне киселине. саветују се свијетле сорте меда.

* Како дјелује матична млијеч?

- Матична млијеч међу пчелињим производима представља "краљевски гел". Као најснажнији природни биостимулатор, биорегенератор, имуномодулатор и антиоксиданс, савршено чува здравље и убрзава процес изљечења. Дјелује на нивоу ћелије ступајући у динамичан однос са њом, регенерише је, обнавља, подмлађује. Истовремено, стимулише раст и развој организма, а успорава његово старење. Нормализује рад надбубрежних жлијезда и лучење адреналина, повећавајући отпорност на стрес и ублажавајући његове посљедице. Регенерише ћелије панкреаса и јетре, а представља и моћно средство против вируса грипа, херпеса, коксаки и хепатитиса. Млијеч регулише крвни притисак, добар и лош холестерол, шири коронарне крвне судове, поправља исхрану срчаног мишића. Код артритиса смањује болове и повећава покретљивост зглобова, уколико се користи најмање три мјесеца.

* Шта чини у превентивном смислу?

- Превентивно повећава животну активност, умну и радну способност и издржљивост, отклања замор, повећава концентрацију и памћење, појачава метаболизам, а успорава старење. Код жена се препоручује у менопаузи, јер смањује непријатне сензације и тегобе, као што су раздражљивост, депресија, знојење. Код мушкараца повећава прокрвљеност простате, смањује оток, подстиче полну активност. Дјелује и на лучење хормона помажући мушкарцима да одрже спермограм, а женама да лакше преброде кризу менопаузе и гашење полних хормона.

* А прополис?

- Сматра се антибиотиком овога вијека и лијеком будућности, због чега га многи називају и најдрагоцјенији производ пчела. Представља прву линију одбране у борби против бактерија, вируса, гљивица и паразита. За разлику од синтетских антибиотика, прополис не ремети цревну флору и не изазива резистенцију организма, односно отпорност на антибиотике. А због аналгетског својства брзо смањује бол у грлу и сув надражајни кашаљ. Као снажан антиоксиданс ефикасно одстрањује слободне радикале настале упалним процесима. Код шлога подиже антиоксидансну одбрану подстичући бољу исхрану можданог ткива. У стоматологији помаже код стоматита, гингивита, афти. Лијечи кожне промјене као што су екцеми, псоријаза, гнојне ране које тешко зарастају, а спрјечава и стварање нових крвних судова у тумору.

ИНХАЛАЦИЈА ВАЗДУХОМ ИЗ КОШНИЦЕ

ЕТЕРИЧНА уља прополиса, меда и воска, матичног млијеча и ароматичне материје перге, који се ослобађају из кошнице, дезинфикују ваздух око пчелињака у пречнику од 200 метара. Овако створена микроклима побољшава стање болесних, повећава апетит, побољшава сан и расположење. Стимулише органе за дисање и варење, кардиоваскуларни и нервни систем, а повећава и имунитет организма као и радну способност. Инхалација ваздухом из кошнице дјелује и на алергијска обољења, болести повезане са озрачењем, интоксикацијом и другим еколошким загађењима. Да би се осјетило побољшање, требало би свакодневно два пута удисати ваздух (15 до 20 минута) у околини пчелињака, бар три недјеље.

РЕГЕНЕРИШЕ ЈЕТРУ

ИСКУСТВА показују да пчелињи производи помажу код лијечења вирусима оштећене јетре. Уз примјену општих мјера, дијете и мировања, јетра се веома брзо регенерише, што су показали резултати лијечених пацијената. Њихова дјелотворност се показала и у регенерацији алкохолом оштећене јетре и панкреаса. Као помоћна љековита средства успјешни су и у лијечењу стреса, анксиозности, депресије, несанице, али и лакших и средње тешких облика псоријазе - тврде стручњаци.

ЧИСТИ КОЖУ И "БРИШЕ" БОРЕ

МАТИЧНИ млијеч кожи даје младалачки изглед, због чега се све чешће користи у козметичкој индустрији. Богатство аминокиселинама, витаминима и минералима подстиче стварање колагена, побољшава тонус, умањује боре и пигментацијске мрље. Матични млијеч кожу храни, дубински влажи и уравнотежује пХ вриједност дајући јој еластичност, сјај и баршунасту мекоћу.