latinica  ћирилица
30/06/2015 |  17:39 | Аутор: СРНА

ИМО и даље инсистира на Јединственом програму за резултате пописа

Пописни биро Агенције за статистику БиХ сматра да предложени Јединствени програм и препоруке Међународне мониторинг мисије представљају једино могуће рјешење за завршетак обраде резултата пописа у БиХ.

Овако предложени Јединствени програм у потпуности је усклађен са Законом о попису, Методологијом пописа и међународним препорукама и стандардима, саопштено је из Пописног бироа Агенције за статистику БиХ.

С тим у вези Агенција је предложила Савјету министара БиХ да подржи наставак активности на обради резултата пописа у складу са Јединственим програмом и ИМО препорукама.

Агенција за статистику БиХ данас је обавијестила Савјет министара БиХ о свим предузетим активностима Агенције на основу препорука Међународне мониторинг мисије од 16.јуна, с циљем да се настави процес обраде података и почне са објавом резултата пописа у овој години како је предложио ИМО тим.

Пописни биро Агенције за статистику БиХ је на сједници одржаној 18. јуна пажљиво размотрио и прихватио све препоруке ИМО мисије те их уврстио у Јединствени програм обраде података пописа.

"Ентитетски заводи за статистику ни након јасних препорука Међународне мониторинг мисије, нису прихватили Јединствени програм, предложен од Агенције за статистику БиХ", наводи се у саопштењу.

Тим поводом, предсједник Управног одбора ИМО-а Питер Еверерс упутио је 26. јуна статистичким институцијама у БиХ и предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу допис у којем изражава разочарење реакцијама ентитетских завода на препоруке ИМО о рјешавању отворених питања на обради резултата пописа: примјене сета правила за извођење сталног/резидентног становништва и укључивања/искључивања одређеног број пописница из даљег процеса обраде података пописа.

Еверерс је и директор Директората за међународну сарадњу ЕУРОСТАТ-а.

Агенција за статистику БиХ је у складу са Законом о попису предложила Јединствени програм обраде пописне грађе пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. и доставила га ентитетским заводима за статистику.

Првобитно предложени Јединствени програм је подржао Федерални завод за статистику ФБиХ док је Републички завод за статистику Републике Српске био против.

Јединствени програм са коментарима ентитетских завода, Агенција је прослиједила представницима Међународне мониторинг мисије који врше надзор провођења пописа у БиХ и Савјету министара БиХ.

Након анализе јединственог програма предсједавајући ИМО мисије Питер Еверерс је послао 16.јуна писмо са препорукама за рјешавање отворених питања које је Агенција за статистику БиХ у потпуности прихватила и интегрисала у Јединствени програм, те га поново доставила ентитетским заводима за статистику и ИМО мисији.

Представници ИМО мисије су потврдили да је Јединствени програм у потпуности усаглашен са свим ИМО препорукама и да ће од ЕУРОСТАТ-а и ИМО тима бити прихваћени резултати пописа на основу овако дефинисаног Јединственог програма, на основу којег се може утврдити категорија сталног становништва за БиХ и све ниже административне јединице.

Федерални завод за статистику и Републички завод за статистику доставили су ИМО мисији своје коментаре и неслагање због ове, задње верзије Јединственог програма у коју су унесене препоруке ИМО мисије.