latinica  ћирилица
26/06/2015 |  11:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Откривен хормон који разликује шећер од заслађивача

Ново истраживање објављено у британском часопису "Неурон" показало је људски мозак може да препозна разлику између правог шећера и вјештачких заслађивача, а да је за то вјероватно заслужан специфични хормон чији се рецептори налазе и у пробавном систему и мозгу.

До сада није било јасно како је људски мозак могао да препозна разлику између правог шећера и вјештачких заслађивача.
Истраживање је било спроведено на винским мушицама којима је прво на неколико сати била ускраћена храна, а послије тога су им понуђене двије опције - шећер и вјештачки заслађивач без енергетске вриједности.

При том је примијећено да је шећер код винских мушица активирао шест неурона који излучују одређени хормон с дјеловањем и на пробавни систем и на мозак. Тај хормон је подстакао пробаву и омогућио је винским мушицама да унесу још хране.

С друге стране, вјештачки заслађивач није подстакао те промјене с обзиром на то да не садржи храњиву вриједност.
Иначе, све винске мушице које су прво одабрале некалорични заслађивач веома брзо су га замијениле шећером, јер им је он пружао потребну енергију.

Ако наш организам функционише на сличан начин, а аутори истраживања сматрају да винске мушице представљају добар модел за то истраживање, добијени резултати могу да објасне зашто послије конзумирања дијеталне хране поједине особе не осјећају ситост и задовољство, већ остају гладне све док не поједу нешто што ће им пружити више калорија.