latinica  ћирилица
23/06/2015 |  19:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Што више вјежбате, дуже ћете живјети

Норвешки стручњаци у подручју спортске медицине примјетили су у новом истраживању да старији мушкарци, који се редовно баве вјежбањем умјереног или високог интензитета, у просјеку живе пет година дуже од оних који дуго и често сједе.
Вјежбање - Фото: flickr.com
ВјежбањеФото: flickr.com

Истраживање је спроведено на 5.738 мушкараца старијих од 67 година који су праћени 12 година, а циљ је био да се испита повезаност тјелесне активности с ризиком од смрти, пише портал Магазин.

Анализа је показала да сат времена лагане физичке активности седмично не доприноси значајном смањењу ризика од смрти, али је више од сат времена лаганог вјежбања седмично било повезано с чак 32 до 56 одсто нижим ризиком од смрти од кардиоваскуларних болести, односно, опште смртности.

С друге стране, интензивна тјелесна активност показала се повезаном с 23 до 37 одсто нижим ризиком чак и када се спроводила мање од једног сата седмично, а с повећањем трајања, ризик се додатно смањивао.

Уопштено гледано, стручњаци су примјетили да 30 минута физичке активности, која се спроводи шест дана у недјељи, доприноси 40 постотном смањењу ризика од опште смртности, без обзира на то да ли се ради о интензивној или лаганој физичкој активности. Упоређивањем са утицајем пушења, запажено је да повећање тјелесне активности може да допринесе престанку пушења.