latinica  ћирилица
22/06/2015 |  22:21 | Аутор: Вечерње новости

Пријети и комарац "азијски тигар"

Комарци могу бити опасна пријетња по здравље људи, а не само досадне зујалице, пишу Новости.

Потенцијално нису најопаснији ријечни, већ кућни комарци који преносе вирус Западног Нила. Посљедњих година се на овим просторима појављује и комарац "азијски тигар", опаснији од свих, јер преноси нове вирусе.

Не постоји могућност прецизног предвиђања бројности и врсте комараца за цијелу сезону, али ријечних комараца биће на свим мјестима гдје је било плављења ријека, каже професор Марија Згомба са Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Кућни комарци који нам највише досађују представљају опасност по људе јер шире вирус Западног Нила.

Како Згомба каже, јаја ријечних комараца положена су на земљу и излежу се послије плављења. Само на изворишту средње величине од три хектара може да произведе три милијарде ларви. Ако се те ларве преобразе у лутке, а из њих излете одрасли комарци, они ће за неколико дана населити територију три километра удаљену од изворишта. Само на подручју Новог Сада плављење Дунава изнад 260 цм производи на стотине сличних изворишта.

Што се тиче кућних комараца, њихова јаја положена су на површину воде и јединке се излежу неколико сати послије полагања. Развијају се у шахтовима и другим подземним стаништима и авионске акције сузбијања не могу им ништа. За успјешно рјешавање овог проблема потребно је учешће грађана – просипање воде из посуда које задржавају воду.