latinica  ћирилица
16/06/2015 |  09:09 | Аутор: novosti.rs

Њемачи медији "ударили" по Хрватској

Одиграно је шесто коло квалификација за Европско првенство у фудбалу, које ће се наредне године одржати у Француској.
Кукасти крст на стадиону (фото: portalanalitika.me) -
Кукасти крст на стадиону (фото: portalanalitika.me)

На жалост, коло ће остати упамћено и по нацистичком испаду дијела хрватских навијача, који су уочи дуела са Италијом на травњаку "Пољуда" утиснули кукасти крст. УЕФА је поводом овог случаја покренула истрагу, а Фудбалски савез Хрватске (ХНС), сасвим сигурно очекује драстична казна.

Медијим као хрватски, тако и инострани, данима пишу о још једном испаду навијача Хрватске.

"Како је могуће да неко исцрта кукасти крст на стадиону, наводно напримјетно", преносе "Новости" писање "Берлинер цајтунга", подсећајући да је то само наставак сличних инцидената са Хрватском. Дуго већ њемачки медији нису тако сложно "ударили" по Хрватској, поручивши јој да се данас стиди у Европи.

"Наша пословица каже да је истина увијек на терену, а ако се она примијени на Хрватску, ствари не стоје добро. Могло би се рећи, глупост не умире", пише "Берлинер цајтунг", подсјећајући да је УЕФА већ послала три писма хрватској влади, али без ефеката. "Ништа није предузето", па лист набраја све инциденте хрватских навијача у Милану, као и на утакмици са Норвешком.

"А ко води ХНС", пита "Зидојче цајтунг" и наводи име Давора Шукера, који је 1996. године посјетио гроб Анте Павелића и изјављивао како ће Хрватска играти на Свјетском првенству "у част Џоа Шимунића". "Шукер је сликан као ходочасник на гробу ратног злочинца, а хрватски је фудбал пун манипулација, сумњивих трансфера, мафијашких структура. Националистички су испади свакодневница". Општа је порука свих немачких медија да Хрватска треба да се стиди.

Зачудо, сличну слику Хрватске преносе и хрватски медији. Готово сви су се расписали како је посљедњих двадесетак година постало уобичајено кокетирање са фашизмом и усташтвом, како законски прописи касне и не примјењују се у тим случајевима, а да у свему учествују и неки медији који су корак до расизма. Власт, било десна, било лијева, ћути, пишу "Новости".

Три дана послије инцидента на "Пољуду" полиција се још увијек не изјашњава шта се заправо догодило. У хрватској штампи су се појавили текстови да је испитано чак петнаестак полицајаца, што је полиција демантовала. "Полицајци нису под истрагом", тврди МУП, уз напомену да је опсежно криминалистичко истраживање почело чим је кукасти крст примијећен на терену стадиона.

Зна се само да је испитан велики број особа из Сплита и околине, најмање петнаестак, а да се истрага наставља. Незванично се сазнаје да је полиција на трагу непосредних извршиоца овог казненог дјела, али да се трага за онима који су смислили акцију срамоћења земље.

ЛОВ НА ЧЕТНИКЕ

У најновијем јавном извјештају Сигурносно-обавештајне агенције (СОА) у Хрватској, наглашава се да је Хрватска угрожена од великосрпских екстремистичких организација.

Док неофашистичка удружења и појединци дивљају по Хрватској, због чега је на стубу срама у свијету, СОА, како наводе "Носвости", лови четнике по Хрватској и тврди да су забиљежени контакти четничких покрета из окружења са истомишљеницима из Хрватске.