latinica  ћирилица
15/06/2015 |  09:05 | Аутор: Агенције

Искористите сезону крушака: Све предности овог воћа

Крушке су прије свега препуне нутријената и хранљивих вриједности. Такође су одличан извор влакана, садрже витамине А, Б1, Б2, Ц, Е , фолну киселину. Богате су бакром, фосфором и калијумом, мањом количином калцијума, гвожђа и магнезијума, а поред тога повољно утичу и на многе виталне органе.

Ево због чега не смијете да пропустите сезону крушака.

1) СРЦЕ

Крушке су здраве за срце, а срчана обољења су највећи узрок смрти у свијету. Само једна крушка дневно може да вас заштити од можданог или срчаног удара. Крушке су богате влакнима која помажу да срце остане здраво, али такође одржава крвни притисак и нормализује ниво лошег холестерола.

 

2) МОЗАК

Крушка повољно утиче на мозак. Само пола крушке садржи 15 одсто дневне препоручене дозе бакра, минерала који помаже у одржавању нервног система и такође поспјешује менталну снагу. Крушке су одличан извор фруктозе и глукозе које помажу у одржавању енергије током цијелог дана.

 

3) ДИЈАБЕТЕС

Крушке помажу у контроли дијабетеса јер имају низак гликемијски индекс и на тај начин спрјечавају висок ниво шећера у крви. Ова воћка је одлична и за регулисање тјелесне тежине јер има мало калорија али богата је хранљивим састојцима који убрзавају процес мршављења и стимулишу имунитет.

 

4) ОЧИ

Крушке садрже антиоксидансе и витамине и ова воћка је једна од најбољих намирница које штите очи. Истраживања су показала да редовно конзумирање крушака значајно смањује ризик сенилне макуларне дегенерације.

 

5) КАРЦИНОМ

Крушка је идеална воћка као превенција карцинома. Због високе концентрације влакана крушке спрјечавају формирање различитих типова карцинома. Богате антиоксидансима штите ћелије од слободних радикала и садрже киселине које спрјечавају настанак рака.