latinica  ћирилица
11/06/2015 |  10:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Ј.Кореја: Број обољелих од МЕРС-а повећан на 122

Министарство здравља Јужне Кореје саопштило је данас да је потврђено још 14 нових случајева блискоисточног респираторног синдрома, чиме је укупан број обољелих повећан на 122.
Епидемија МЕРС-а у Јужној Кореји - Фото: AP
Епидемија МЕРС-а у Јужној КорејиФото: AP

Међу новим случајевима обољелих је и једна трудница, која се заразила у болници у Сеулу.
 У саопштењу министарства  додаје се да су и родитељи труднице заражени.
 Од овог вируса у Јужној Кореји умрло је девет особа.
 Сви који су умрли имали су друге тешке болести прије него што су обољели од МЕРС-а, навело је министарство.
 Предсједница Јужне Кореје Парк Геун-Хје ће због ове ситуације одложити планирану посјету САД, саопштила је њена канцеларија. Требало је да отпутује у недјељу, а састанак са америчким предсједником Бараком Обамом био је планиран за уторак.
 На хиљаде људи су у карантину због епидемије, а затворене су 2.474 школе, укључујући 22 универзитета. Многи људи на улицама носе маске на лицу, док се број посјетилаца биоскопа и бејзбол утакмица драстично смањио, јавља Ројтерс.
 Заједнички тим Јужне Кореје и Свјетске здравствене организације, који се бави епидемијом МЕРС-а у тој земљи, препоручио је јуче отварање школа јер у њима не постоји опасност од ширења вируса, док су управе школа савјетовале да још школа буде затворено.
 Ову болест, која је први пут откривена код људи 2012, изазива коронавирус из исте фамилије као и вирус који изазива тешки акутни респираторни синдром (САРС). Не постоји лијек нити вакцина.