latinica  ћирилица
10/06/2015 |  15:45 | Аутор: Б92

Рођена беба из јајника старог 14 година

Једна жена из Белгије је прва на свијету која се породила користећи пресађено ткиво јајника које је замрзла још док је била дијете.

Овој двадесетседмогодишњакињи су отклонили јајник када је имала само 13 година јер је морала да буде подвргнута инвазивном третману против анемије српастих ћелија, а други је због поменутог третмана отказао.

То значи да је постојала мала вјероватноћа да ова дјевојка затрудни.

Међутим, захваљујући томе што је замрзла један јајник, ова жена је у новембру 2014. године родила здравог дјечака, а детаљи самог процеса су објављени у журналу Људске репродукције.

Трансплантација коштане сржи

Жени која је захтијевала да остане анонимна дијагностикована је анемија српастих ћелија када је имала само 5 година.

Она је емигрирала из Конга у Белгију гдје су се љекари сложили да је болест толико узнапредовала да јој је неопходна трансплантација коштане сржи, а донатор је био њен брат.

Међутим, прије него што је трансплантација могла да се изврши, морали су да је подвргну хемотерапији како би спријечили да имуни систем одбаци страно ткиво.

Будући да хемотерапија може негативно да дјелује на функцију јајника љекари су извадили један и замрзли фрагменте ћелија док је други отказао када је имала 15 година.

Десет година касније, она је пожељела да се оствари у улози мајке и то је успјела захваљујући замрзнутом јајнику.

Овај покушај је био њена једина опција да добије дијете и на сву срећу све се завршило како треба.

Ризици

Иако звучи као добра опција (замрзавање младих јајника) оваква процедура са собом носи и одређене ризике.

Уколико се јајници изваде у дјетињству, замрзну, а затим поново имплантирају, постоји велика вјероватноћа да се неће довољно развити и омогућити оплодњу.