latinica  ћирилица
05/06/2015 |  18:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Лијеност води у болест

Научници са универзитета у Бристолу установили су да су лијене особе склоније депресији и другим психичким обољењима. Пасиван начин живота и лијеност временом исцрпљују организам.
Излежавање (Фото: theguardian.com) -
Излежавање (Фото: theguardian.com)

Лијене особе су склоне депресији и другим психичким обољењима, тврде научници са универзитета у Бристолу. Паралелна истраживања рађена код одраслих и дјеце показала су поражавајуће резултате код оних који воле да љенчаре. Установљено је да у просјеку само 35 одсто мушкараца и 24 одсто жена редовно упражњава физичке активности, било да се ради о вјежбама, шетњи или кућним пословима.

Од 3.500 ученика само половина хода до оближње школе, а минималан број учествује у спортским такмичењима. Осим што сједе, вријеме проводе неквалитетно, у просјеку више од четири сата пред телевизором и компјутером, играјући разне игрице.

Тако пасиван начин живота уз неправилну исхрану, главни су узрочници гојазности код дјеце, а лијеност временом исцрпљује организам у психичком смислу и доводи до низа озбиљних болести и поремећаја. Када лијена дјеца одрасту, настављају са таквим животом, због чега често имају проблеме на пословном и емотивном плану. Љекари су установили и да доколичари чешће имају Алцхајмерову болест.