latinica  ћирилица
01/06/2015 |  08:12 | Аутор: СРНА

У Српској од данас јефтиније 80 лијекова

У Републици Српској од данас је осамдесетак лијекова комерцијалних назива који се издају на рецепт јефтиније у просјеку за 15,7 одсто, саопштио је Фонд здравственог осигурања Српске.

Фонд је поново у преговорима са фармацеутским кућама успио да снизи цијене лијекова, посебно оних који се налазе на листи Б гдје је веће учешће осигураника, односно гдје партиципација за лијекове 50 одсто.

Лијек генеричког назива "есомепразол" са Б листе од 20 милиграма, који се користи за лијечење хелико бактерије, чира на желуцу, те других болести желуца, јефтинији за 43,4 одсто, што значи да ће осигураници за овај лијек плаћати партиципацију од четири КМ, док су раније за издвајали 7,14 КМ.

Такође, лијек за епилепсију који се налази на листи А генеричког назива "леветирацетам" од 500 милиграма јефтинији је за 16,71 КМ односно за 17,3 одсто.

Осим ових лијекова, смањене су и цијене лијекова за лијечење хиперплазије простате, срчане инсуфицијенције и хроничног алергијског ринитиса.

У Фонду наводе да су у преговорима са фармацеутским кућама успјели да снизе цијене за 25 лијекова комерцијалних назива који се налазе на листи А и за 55 лијекова комерцијалних назива са листе Б, различитих доза и облика.

Партиципација за лијекове са листе А је 10 одсто за осигуранике који нису ослобођени плаћања ове обавезе, а за лијекове са листе Б 50 одсто од референтне цијене лијека.

Ово је, како наводе у Фонду, пети пут у протекле двије године да у преговорима са фармацеутским кућама снижавају цијене лијекова који се издају на рецепт.

Процјењује се да ће Фонд, захваљујући нижим цијенама лијекова од јуна, на годишњем нивоу остварити мање трошкове за лијекове на рецепт у износу од 200.000 КМ.

У Фонду сугеришу осигураним лицима да се у апотекама информишу који лијек има референтну цијену, односно за који не морају да плаћају доплату.