latinica  ћирилица
29/05/2015 |  16:40 | Аутор: СРНА

Брчко: Обиљежена Европска недјеља борбе против дистрофије

Чланови Удружења дистрофичара Брчко дистрикта обиљежили су данас Европску недјељу борбе против дистрофије.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Предсједник Удружења Ениса Рендић рекла је да је циљ обиљежавања ове недјеље да се јавност боље упозна о проблемима лица обољелих од прогресивних неуромишићних болести, као и да се покуша подићи свијест јавности о правима ових људи у вези са њиховим лијечењем.

Она је подсјетила да је ово удружење у Брчком основано прије седам година и навела неке од значајнијих резултата које је постигло.

- Окупили смо око 30 обољелих од мишићне дистрофије које смо едуковали о њиховој болести и они су започели лијечење, што нам је највећи успјех, поготово када је ријеч о младим људима - истакла је Рендићева и додала да су успјели и да издејствују бањско лијечење у трајању од 15 дана.

Према њеним ријечима, обољелих од прогресивних неуромишићних болести на подручју дистрикта Брчко знатно је више, али већина, због стида, не жели да се учлани у Удружење.

Рендићева је позвала све обољеле да се учлане у Удружење да би заједничким радом побољшавали своје стање и квалитет живота.

- Апелујем да нам се придруже сви обољели, поготово млади, како би се едуковали и оспособили за даљи живот са овом болешћу. Не смијемо се предати иако за ову болест још није пронађен лијек и она остаје тајна за медицину - поручила је Рендићева.

Она је подсјетила да још није ријешен дугогодишњи проблем недостатка простора за рад Удружења, те напоменула да је ове године из буџета дистрикта Брчко за његов рад издвојено 2.500 КМ.