latinica  ћирилица
28/05/2015 |  22:26 | Аутор: СРНА

Оланд: Желимо да Британија остане у ЕУ

Француска жели да Британија остане у ЕУ, изјавио је данас француски предсједник Франсоа Оланд након разговора са британским премијером Дејвидом Камероном, који инсистира на томе да статус кво у Европи "није довољан".
Франсоа Оланд - Фото: AP
Франсоа ОландФото: AP

"Француска жели да Британија остане у ЕУ. Мислимо да је у интересу Европе и Британије да будемо заједно али људи се морају поштовати", рекао је Оланд на заједничкој конференцији за новинаре са Камероном у Паризу.

Камерон је нагласио да је његов приоритет реформа ЕУ како би била конкурентнија и рјешавање забринутости британског народа.

"Статус кво није довољно добар. Вјерујем да могу бити извршене промјене од којих може имати користи само Британија већ и остатак Европе", нагласио је Камерон.

Према његовим ријечима, можда Лондон и Брисел имају различите приоритете али дијеле заједнички циљ а то је проналажење рјешења за проблеме.

"Оно што је битно јесте да су ЕУ и њених 28 чланица флексибилни и довољно маштовити да одговоре на проблеме и да заједно раде на проналажењу одговора који ће ЕУ учинити успјешнијом", додао је Камерон.

Камерон је данас почео дводневну европску турнеју како би покушао да убиједи лидере ЕУ да подрже његову иницијативу за провођење реформи.