latinica  ћирилица
28/05/2015 |  21:52 | Аутор: СРНА

Београд- Почеле 11. Духовске свечаности

У Порти цркве Свете Петке на Калемегдану вечерас су свечано отворене 11. Духовске свечаности којим Српска православна црква почиње обиљежавање великог црквеног празника Педесетице или Духова.
Црква Ружица, Београд - Фото: Wikipedia
Црква Ружица, БеоградФото: Wikipedia

Окупљенима пред црквицом Свете Петке, коју многи сматрају центром православне духовности Срба, благослов је дао протојереј ставрофор Радомир Поповић, који је нагласио да су Духови, који ће православни вјерници са радошћу дочекати у понедјељак, 1. јуна, по Новом завјету представља и рођендан Нове цркве.

"Тако је било од почетка века и биће до краја времена. Нека благослов ове светиње буде са вама и у вама", поручио је протојереј ставрофор Поповић.

Српски композитор Светислав Божић рекао је да му је част што учествзхе у Духовским свечаностима, утолико више јер се оне одржавају у порти цркве Свете Петке, а подно цркве Ружице, које су, како је рекао, средиште православног бића и најдиректнија веза Срба са Светим Савом.

Током вечери публици су се кроз патриотске и религиозне садржаје представили Хор "Станковић", који дјелује при цркви Ружица, те хорови Десете Београдске гимназије и ОШ "Лазар Саветић" из Земуна, као и популарна музичка група Легенде.

У наредних пет дана, колико ће Духовске свечаности трајати, публика ће моћи да ужива у разноврсном програму у ком ће кроз бесједе на разне теме учешће узети највиши представници СПЦ, али и бројне личности из области културе и јавног живота Србије.