latinica  ћирилица
28/05/2015 |  19:35 | Аутор: СРНА

Ђокић: Српска ће донијети нови закон о електричној енергији

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић најавио је да ће Српска донијети нови закон о електричној енергији, чиме ће свеобухватно ријешити питање потребе за либерализацијом тржишта која се поставља пред БиХ у оквиру обавеза према Европској енергетској заједници.
Сарајево: Шаровић са Ђокићем и Бајровићем - Фото: СРНА
Сарајево: Шаровић са Ђокићем и БајровићемФото: СРНА

"Представници Европске енергетске заједнице знају да овдје постоји структура која није иста као у другим европским земљама, али да постоји спремност да усагласимо приступ питањима од заједничког интереса, а тамо гдје постоји различит интерес разговараћемо и кроз стручне тимове тражити најбоља рјешења", рекао је Ђокић новинарима у Сарајеву након сусрета са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем и федералним министром енергије, рударства и индустрије Реуфом Бајровићем.

Када је ријеч о гасу и гасној политици, Ђокић каже да ће с обзиром да се припрема значајан промет овог енергента на подручју цијеле БиХ, Република Српска до краја године донијети закон о гасу.

"Ми имамо Закон о гасу, али оно што у овом тренутку треба да прихватимо од захтјева Европске енергетске заједнице подразумијева већи обим промјена постојећег закона, па то онда мора бити нови закон", појаснио је Ђокић.

Он је рекао да је данашњи састанак био посвећен примјени Трећег енергетског пакета Европске енергетске заједнице и захтјевима према државама чланицама које су дио укупне европске енергетске политике.

"БиХ и оба њена ентитета су од 2002. године у овом програму и припадају овој заједници, те на тај начин партиципирају у њеним активностима у смислу изрвршавања одређених обавеза и провођења одређених политика", подсјетио је Ђокић.

Он је оцијенио да је данашњи састанак био садржајан, користан и ефикасан, те да је изражена спремност да се заједно ради на одређеним питањима попут побољшања квалитета течних нафтних горива за које постоје врло јасне обавеза и услови под којима се промет може одвијати.

Према његовим ријечима, током сусрета је отворено и питање подршке инвестицијама у БиХ кроз измјене тарифних поступака у погледу царинских оптерећења за увоз одређене робе.

Ђокић је најавио да би наредни састанак могао да буде одржан за мјесец дана, те да би тада домаћини могли да буду ентитетски министри задужени за енергетику.

Састанак у Сарајеву организовао је министар Шаровић да би се сагледала актуелна питања у енергетском сектору која произилазе из међународних обавеза БиХ, посебно када је ријеч о обавезама из Трећег енергетског пакета ЕУ.