latinica  ћирилица
28/05/2015 |  19:12 | Аутор: РТРС

Расправа о терористичком нападу у Зворнику подијелила посланике

У Представничком дому БиХ вођена је цјелодневна и бурна расправа о терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику и акцији "Рубен" МУП-а Републике Српске.
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић) -
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић)

Умјесто безрезервне осуде терористичког акта, расправа је подијелила посланике по ентитетском и националном кључу. Ипак, предложено је много закључака. Од захтјева да Представнички дом јасно и гласно каже како је у Зворнику почињен терористички акт, побољшања координације активности полицијских агенција и стварања адекватних капацитета и инфраструктуре у тим агенцијама, па до усвајања нових закона и нове стратегије за борбу против тероризма.

Један од приједлога јесте да судбину свих тих закључака одреди Комисија за одбрану и безбједност. О свима њима, посланици би се требало да изјасне у вечерњим часовима.

Иако су Тужилаштво БиХ и СИПА, акт у Зворнику раније оквалификовали као тероризам, за Савјет министара као предлагача информације, и већину бошњачких посланика, који су о њој расправљали, то је тек напад појединца на полицијску станицу. Прије него су напустили сједницу због случаја Џаферовић, посланици СНСД покушали су да два неспојива дјела – напад у Зворнику и, како кажу, легалну активност МУП Српске раздвоје и у расправи. Али, све је остало је на покушају.

Убиство полицајца и рањавање двојице његових колега бошњачки посланици покушали су да потисну у други план. А у први, да истакну наводно кршење људских права током полицијске акције "Рубен". У овој акцији од 32 хапшена лица, њих чак 24 била су безбједносно интересантна, показује информација Обавјештајне агенције БиХ. Против једног ухапшеног, чак је и Тужилаштво БиХ у међувремену је подигло оптужницу управо за теоризам. То, као ни пронађени арсенал оружја код ухапшених и панцири, за бошњачке посланике, не значи много. 

Жучна расправа на моменте је подсјећала на ону која је вођена након терористичког напада у Бугојну 2010. године. Поново се спомињала реформа полиције и доношење разних закона на нивоу БиХ. Да ли ће терористички акт у Зворнику промијенити курс политичког Сарајева? Након Бугојна није. Баш као ни након напада на амбасаду САД усред Сарајева.