latinica  ћирилица
28/05/2015 |  17:30 | Аутор: СРНА

За треће и четврто рођено дијете више од 900.000 КМ

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници информацију о реализацији мјере популационе политике "Фонд треће и четврто дијете" за прошлу годину за коју је издвојено 910.688 КМ за накнаде мајкама за треће и четврто рођено дијете.
Влада Републике Српске - Министарство породице, омладине и спорта (илустрација: РТРС) -
Влада Републике Српске - Министарство породице, омладине и спорта (илустрација: РТРС)

Министарство породице, омладине и спорта, које је и издвојило тај новац у оквиру мјера популационе политике, распоредило је у виду једнократне накнаде која се исплаћује мајкама и то 600 КМ за свако трећерођено дијете, односно 450 КМ за свако четврторођено дијете, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Пројекат "Фонд треће и четврто дијете" реализује се од 2006. године, а у периоду од почетка реализације пројекта до краја прошле године за ове намјене издвојено је више од 6,5 милиона КМ.

У периоду реализације овог пројекта до краја прошле године у Српској је рођено 11.307 дјеце трећег реда рођења и 2.377 дјеце четвртог реда рођења.

Прије почетка реализације тог пројекта, а према подацима Републичког завода за статистику, у периоду 1998-2006. година, у просјеку се годишње рођало око 1.200 дјеце трећег реда рођења и 250 дјеце четвртог реда рођења.

То показује да је реализацијом овог програма у праћеном временском периоду примјетан пораст рађања дјеце трећег реда, односно четвртог реда.