latinica  ћирилица
28/05/2015 |  16:38 | Аутор: СРНА

Чиле: Нема доказа о тровању Неруде

Шпански истражиоци, који су истраживали смрт чилеанског пјесника Пабла Неруде како би утврдили да ли је отрован, нису пронашли конкретан доказ о постојању злочина, наводи се у прелиминарном извјештају предатом истражном судији.

Влада Чилеа је у јануару поново отворила истрагу о Нерудиној смрти ради трагања за протеинским оштећењима узрокованим хемијским агенсима, што би указивало на тровање.

Форензички стручњаци са Универзитета Мурсија пронашли су три врсте протеина у Нерудиним остацима, од којих би се два могла објаснити узнапредовалим стадијумом рака простате.

Извор трећег протеина није одмах био јасан, али би он могао настати усљед природних узрока, попут инфекције или постхумног руковања остацима.

Стручни тим сада ће размотрити доказе, а биће обављене и додатне анализе.

Нерудин бивши возач рекао је да су агенти диктатора Аугуста Пиночеа искористили његову болест и убризгали му отров у стомак док је био везан за постељу на клиници "Санта Марија" у Сантијагу.

Неруда, чувен по страственој љубавној поезији и чврстим комунистичким назорима, умро је од рака само неколико дана након војног удара 11. септембра 1973. године, којим је Пиноче дошао на власт.