latinica  ћирилица
28/05/2015 |  11:52 | Аутор: СРНА

УБКЦ Бањалука испоручена медицинска опрема од 4,7 милиона долара

У Универзитетској болници - Клиничком центру Бањалука данас је, у оквиру пројекта "Модернизација болница у БиХ - фаза три", испоручена опрема у вриједности од 4.710.000 долара за двије лабораторије за интервентну кардиологију у новоизграђеном објекту Јужног крила.
Медицинска опрема за УКБЦ Бањалука - Фото: СРНА
Медицинска опрема за УКБЦ БањалукаФото: СРНА

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Милан Латиновић рекао је да ће донација омогућити значајно унапређење услуга ове здравствене установе из области инвазивне кардиологије.

Латиновић је подсјетио да је кроз Пројекат "Кореја 1" набављена лабораторија за инвазивну кардиологију, која је почела да ради 2007. године и до 2013. године је урађено 11.000 интервенција.

Он је рекао да ће данас бити испоручен дио медицинске опреме Болници у Приједору и Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" из Бањалуке, док ће један апарат овој установи бити испоручен до прве половине јуна.

Латиновић је навео да је Универзитетска болница - Клинички центар Бањалука кроз овај пројекат добио укупно 10 милиона долара вриједне медицинске опреме, истичући да ће завршетком Јужног крила ова установа значајно унаприједити капацитете.

Он је подсјетио да се овај пројекат реализује кредитним аранжманом са Владом Јужне Кореје са каматном стопом од 0,2 одсто на годишњем нивоу, грејс периодом од 10 година и роком отплате 30 година.

Директор Универзитетске болнице - Клиничког центра Бањалука Мирко Станетић рекао је да у овој здравственој установи од 2007. године ради сала за интервентну кардиологију, те да ће испоручивањем ове опреме постојати двије сале за интервентну кардиологију и први пут у историји на просторима Српске сала за електрофизиологију срца.

"Са овом опремом ћемо комплетирати услуге савремене кардиологије. Интензивно оспособљавамо кадар и екипе интервентних кардиолога. Више не треба да бринемо за будућност кардиологије", истакао је Станетић.

Он је рекао да су Пројекти "Кореја 1, 2 и 3" направили огроман искорак у модернизацији и оспособљавању болница у Републици Српској.

Станетић је нагласио да реконструкција Јужног крила Клиничког центра Бањалука одвија према плану, те да је у току и санација канализационе мреже и инсталација.

Он је рекао да се са Тимом за реконструкцију Клиничког центра Бањалука усаглашавају сва потребна рјешења за привремено функционисање информатичке опреме током и након реконструкције.

Члан Тима за примјењивање Пројекта модернизација болница у Републици Српској "Кореја 3" Зоран Алексић рекао је да су љекари из Српске у Јужној Кореји едуковани за кориштење ове опреме.

Он је рекао да је Пројекат "Кореја 3" уско везан са тренутним радовима на централном холу Универзитетске болнице - Клиничког центра Бањалука. Он је навео да су грађевински радови у објекту ламела Ц готово завршени, након чега треба још два мјесеца завршних радова постављања инсталација и опреме.

Алексић је додао да ће радови на централном холу бити завршени до половине новембра.

Начелник Клинике за кардиоваскуларне болести Тамара Ковачевић рекла је да ће употребом ове опреме бити комплетиране дијагностичко-терапијске процедуре које модерна кардиологија познаје и проширене могућности пружања услуга свим грађанима Републике Српске и региона.