latinica  ћирилица
28/05/2015 |  11:31 | Аутор: СРНА

Додик: Странци су све урадили да саграде виртуелну БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да нема политиче воље у БиХ да та земља живи, него постоји само политички притисак странаца да преживи, као доказ да су они некада били у праву.
Предсједник РС Милорад Додик - Фото: СРНА
Предсједник РС Милорад ДодикФото: СРНА

"Нико се овдје ни у чему не слаже. Имате на дјелу неуспјех Федерације БиХ, на нивоу заједничких органа имате власт која тек што је конституисана и одмах је упала у кризу. Једино што функционише је Република Српска. И то нико не може да оспори", рекао је Додик.

Он је истакао да није ни покушано да БиХ, која је настала распадом Југославије и дефинисана Дејтонским споразумом, буде изграђена, а странци су све учинили да је разграде и саграде виртуелну БиХ.

"Кад ја кажем да је БиХ у проблему, усмјере се на мене и Српску као дежурне кривце, а сами признају да је БиХ неодржива по принципу по коме је сада живјела, да њом управљају странци трећеразредног квалитета, који овдје тренирају и вјежбају управљања, да би се преселили на друга кризна подручја и наставили да упражњавају своју неспособност", рекао је Додик за београдски недјељник НИН.

Предсједник Српске је истакао да су постоје "неки остаци дејтонске БиХ, неке приче о реформама и обећања о ЕУ, која ни сама не зна шта ће са собом", те навео да се Европа нуди у далекој будућности, а не зна се како ће она изгледати ни овог тренутка у конфликту око Украјине између Запада и Русије.

"Све већи број европских земаља покушава да побјегне из тог сукоба, а нама кажу - 'то није важно', 'има да слушате', 'ми имамо концепцију зацртану прије двадесет година'. То што се свијет промијенио за тих 20 година, то ником ништа", навео је предсједник Српске.

Говорећи о опасности од тероризма, Додик је истакао да нико иоле озбиљан не може да лицитира са мјестом евентуалног терористичког напада, али да нема сумње да су у БиХ створени сви услови за тако нешто.

"Нажалост, тероризам у БиХ по свему судећи има политичке покровитеље.
Како другачије да објасните понашање бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, који нуди адвокатску помоћ лицима која су била предмет полицијске акције у Републици Српској, а доводе се у везу са тероризмом", навео је он.

Додик је напоменуо да исламски радикализам није непозната ствар у БиХ још од посљедњег рата, те подсјетио да је у БиХ већ било неколико терористичких напада, а мете су били тржни центри, полицијске станице, чак и Амбасада САД у Сарајеву, док је много људи из БиХ отишло на ратишта у исламске државе.

"Полиција Српске озбиљно ради на овом проблему и биће увијек дио антитерористичке коалиције у реигону и шире. За борбу против тероризма неопходна је снажна политичка подршка. Полиција Републике Српске је има", поручио је Додик.

АКО СЕ БиХ НЕ УСКЛАДИ СА ДЕЈТОНОМ - РЕФЕРЕНДУМ 2017. ГОДИНЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Српска, уколико се БиХ не усклади са Дејтонским споразумом, током 2017. донијети одлуку да ли иде на референдум о свом статусу.

"Поручили смо свима да желимо дијалог. Ако нећете да водите дијалог са нама, нећете да ускладите БиХ са Дејтоном, 2017. године наш приједлог ће бити референдум о статусу Српске. И тај статус подразумијева слободну и самосталну Републику Српску", рекао је Додик за београдски недјељник НИН.

Објашњавајући зашто је за референдум баш изабрана 2017. година, Додик је навео да је коректно речено да ће се пробати још двије године да ли се може нешто урадити.

Наводећи да је смисао живота издржљивост, а не поколебљивост, Додик је подсјетио да се у Декларацији СНСД-а, чији је он лидер, ради о неколико важних виталних политичких питања и националних, а прво је Дејтонски споразум.

"БиХ је, рекли смо у Декларацији, дејтонски скројена и у таквој БиХ можемо остати, али дејтонска БиХ је нестала интервенцијом високих представника који су кршили Дејтонски споразум. За нас таква БиХ није прихватљива. Уколико се усклади са Дејтоном, она није за нас проблем", истакао је Додик.

Он је оцијенио да су Срби, уколико не обезбиједе поштовање Устава, изгубили сваку могућност за своју будућност.

"Срби као народ не смију да одустану од права на референдум који важи за многе друге народе и који је легитимни политички процес у другим земљама. То је наше право. Током 2017. године ћемо донијети одлуку да ли идемо на референдум", поновио је Додик, подсјетивши да ће се у то вријеме одржавати референдум у Великој Британији о чланству у ЕУ.

На констатацију да западни аналитичари кажу да би на тај начин "увео БиХ у рат", Додик је рекао да то они њему пријете ратом, али да он нема намјеру да ратује.

"Нисам човјек рата, као што знате, у мом политичком дјеловању бавим се искључиво политичким могућностима. Да нисмо у праву, не би они толико ни галамили на ту причу. Како су могли дозволити Шиптарима на Косову да се одвоје путем одлуке парламента Косова?... Ко говори о рату? Косово се одвојило и је ли био рат? Је ли Србија ратовала са Косовом што се одвојило", рекао је Додик.

Он је навео му западни политичари говоре да се Косово и Република Српска не могу поредити, а када их пита зашто, немају одговор, ни аргументе.

"А сад им не ваља ни Крим, који је изашао на референдум. Изашла је и Шкотска. Ни ми Срби овдје не смијемо остати без права на референдум, био ту Додик или неко други", каже предсједник Српске.

Додик је рекао да је била згодна прилика да Српска распише референдум у вријеме отварања кризе у Украјини, али да је то заустављено зато што Србија у овом тренутку не би могла изнијети још један такав проблем.

МОЈ ЈЕДИНИ ПОЛИТИЧКИ СТАВ ЈЕ ИНТЕРЕС СРПСКЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да припада људима на које нико не може да оствари политички утицај, и поручио да је његов једини политички став "оно што се зове интерес Републике Српске".

"Не мислим да није корисно за Српску да сарађује са Америком, али исто тако мислим да је корисно да сарађујемо и са Русијом. И зашто би неко због фрустрација од Русије натјерао мене или тражио од БиХ да уведе санкције Русији када је то уводила Европа? Рекао сам 'не' и зато сам 'руски човјек'?! Нисам послушник Запада, нећу бити ни Путину! А Путин од мене ништа и не тражи", рекао је Додик.

Предсједник Српске је за недјељник НИН навео да Русија није пријетња стабилности региону, а користан је политички, економски и сваки други партнер, који је својим понашањем према Дејтонском споразуму доказао политичку коректност.

"Колико је Русија коректна према Српској свједочи чињеница да њихов амбасадор у Савјету безбједности УН презентује и ставове Републике Српске, које високи представник у БиХ неће ни да чује. Високи представник оде у Савјет безбједности и у правилу подноси нетачне извјештаје. Наравно да су након тога симаптије према Путину и Русији логичне. Што то смета некоме на Западу, то мене апсолутно не занима. Ја не желим причу о подаништву, него о сарадњи", поручио је Додик.

Када је ријеч о односима са САД, Додик истиче да није проблем Вашингтон, него понашање појединих службеника САД у БиХ.

На питање да ли окреће леђа ММФ-у и Свјетској баци и да ли му руски кредити дају ту сигурност, Додик је одговорио одречно, истичући да је узимање кредита од Русије само покушај да се "обезбиједи новац на реалним мјестима".

"Нажалост, Русија је упала у проблем са санкцијама са својом економијом и то је, вјерујем пролонгирано за неко вријеме", рекао је Додик.

"Путујем поново у Санкт Петербург и видјећу се са Путином 18. јуна. Биће то прилика да причамо и о кредиту. То не угрожава наш европски пут", рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске оцијенио је да гасовод "Јужни ток" није изграђен зато што "треба у Србију и БиХ да долази гас преко гасовода који иде кроз Њемачку и друге земље ЕУ".

"Када то јавно кажем, онда је Додик против Европе! Не, нисам, само хоћу да добијемо јефтинији гас као што они добијају, а да не плаћамо транзит високоразвијеним земљама", рекао је Додик.

Он је указао да универзалне европске вриједности и принципи, као што су људска права и слободе, правна држава, демократија, безбједност, ни за кога нису спорни, али да, када се говори о реалним проблемима у реалном животу, ствари комликују.

"Кад нас та Европа толико воли зашто нас не подржи да изградимо индустрију и на тај начин омогућимо људима да боље живе, што је жеља и политичара и народа које они представљају", закључио је Додик, поручивши да јесте за ЕУ, али не по сваку цијену.