latinica  ћирилица
27/05/2015 |  19:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Њујорк- Више од милијарду долара од позоришта

Њујоршка позоришна сцена забиљежила је своју досад најуспешнију сезону, оборивши како рекорд зарада, тако и рекорд посјећености.

Струковно удружење Бродвејска лига саопштило је да је зарада на благајнама у сезони 2014-2015. повећана за 7,6 одсто и износила 1,36 милијарди долара, а да је посјећеност повећана за 7,3 одсто у односу на претходну сезону и достигла 13,1 милион гледалаца.

Ови одлични резултати постигнути су прије свега захваљујући мјузиклима као што су "Краљ лавова" (који је са 101,9 милиона долара оборио рекорд зараде једног спектакла у току једне сезоне), "Зао" и "Књига мормона".

Цијена просјечне карте за мјузикл износи 177,30 долара, а за позоришну представу 153,40 долара.

Бродвејском успјеху умногоме је допринијело и учешће неколико тренутно најпознатијих холивудских звијезда, попут Бредлија Купера који је играо у "Човјеку слону", Хелен Мирен у улози краљице Елизабете Друге у "Аудијенцији" и Хјуа Џекмена у "Ријеци".

Током сезоне је приказано 37 продукција, укључујући 10 нових мјузикла и 11 нових позоришних комада.

- Била је то невјероватна сезона за Бродвеј. Одушевљена сам што смо успјели да оборимо све те рекорде. Већ годинама говорима да на Бродвеју има за сваког по нешто. А доказ томе је управо пораст посјећености од 13 одсто у посљедње двије године - истакла је Шарлот Сент Мартин, предсједница Бродвејске лиге која заступа власнике позоришта, оператере, продуценте, водитеље и менаџере.