latinica  ћирилица
27/05/2015 |  17:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Свјетски медији о Вучићевој посјети Тирани

Свјетски медији су данас пренијели да је премијер Србије Александар Вучић у историјској посјети Албанији, првој у којој у тој земљи борави један предсједник српске владе, уз оцјену да посјета има за циљ унапређење крхких билатералних односа на путу ка ЕУ, али и да власти двије земље имају непремостиве политичке разлике.
Тирана: Вучић и Рама - Фото: AFP
Тирана: Вучић и РамаФото: AFP

Француски Монд оцјењује, да Вучићева посјета Тирани "означава нову етапу у процесу помирења двије земље" и констатује да су уочи посјете премијери Србије и Албаније показали спремност да раде на побољшању односа двије земље, што подстиче перспектива чланства у ЕУ којој обје теже.

Париски дневник Либерасион истиче, да је Вучићев пут у Тирану праћен јаким мјерама безбједности и да се догађа у поново напетом контексту у региону, двије недјеље након погубних напада у Македонији.

Подсјећајући да је посјета Едија Раме Београду прије шест мјесеци била праћена суморном атмосфером, пошто је Рама прекршио протокол и позвао Београд да призна независност Косова, француски радио РФИ указује да су Вучић и Рама данас показали да "озбиљно раде у корист добробити региона".

Њемачки радио Дојче веле, под насловом "Вучић и Рама, покушај други", наводи да остаје утисак како власти двије земље имају непремостиве политичке разлике, а сарађују само колико се мора због Брисела. Како оцјењује ДВ, најбољи сценарио сусрета у Тирани - и даљег развоја српско-албанских односа уопште - биле би помирљиве изјаве о европској будућности обје земље и оба народа.

- Пут до те будућности несумњиво води преко Берлина гдје, опет, упорно понављају да су добри комшијски односи на Балкану предуслов напредовања ка пуноправном чланству у ЕУ - истиче њемачки радио и додаје да ће ту поруку поновити и канцеларка Ангела Меркел када у јулу посјети Београд и Тирану.

Под насловом "Вучић и Рама: Разлике око Косова, заједнички циљ ЕУ", Радио Слободна Европа оцјењује да су тензије до данас знатно спасле послије Рамине посјете Београду и Вучићевих оптужби упућених албанском премијеру за провокацију и злоупотребу гостопримства.

Руска агенција Спутњик преноси да је једна становница Тиране захвалила премијеру Вучићу, јер је због његове посјете у албанској престоници урађено пет пјешачких прелаза. Такође, наводи да је полиција у Тирани наредила да се затворе све радње које се налазе на путу којим ће проћи српски премијер.

Поводом овог сусрета, московски Комерсант пише да нормализација односа између Србије и Албаније има кључни значај за стабилност региона, који се поново нашао на ивици оружаног сукоба, као и да од договора са Рамом зависе америчке инвестиције.