latinica  ћирилица
25/05/2015 |  17:07 | Аутор: СРНА

Матарела: Будућност Србије је у Европи

Предсједник Италије Серђо Матарела изјавио је да је будућност Србије, као и Италије, у Европи, којој ове земље припадају због историје и вриједности које баштине.

Он је на посебној сједници Народне скупштине Србије рекао да пут Србије у Европу неће бити једноставан, али да она на том путу има "чврсту и увјерену подршку Италије".

- Овдје, на ушћу Саве у Дунав, осјећа се снага хиљадугодишње прошлости, али и будућности коју Београд и Србија имају. Италија ће бити уз вас као велики и искрен пријатељ - поручио је предсједник Матарела.

Он је нагласио да је за Европу, која се суочава са бројним безбједносним изазовима, од великог значаја да Србија као "расадник" стабилности и мира буде њен партнер.

- Теме и забринутост коју имају сви у Европи, коју има Италија, има и Србија. Важно је да сви будемо уједињени у настојању да мир влада континентом - рекао је Матарела.

Он је подсјетио да је Србија вијековима била на бранику Европе и да је италијански принц Еуген Савојски са српским војницима 1697. године код Сенте спријечио продор Османлија у Европу.

- Седамнаест великих римских царева, међу којим и Константин, са подручја су Србије, а ту су остаци великих царских градова, укључујући и Београд. Италију и Србију и њене народе не веже само та прошлост већ и будућност у Европи - закључио је Матарела.