latinica  ћирилица
23/05/2015 |  17:23 | Аутор: Агенције

Избјегавајте слушалице које се гурају у уши!

Свјетска здравствена организација (СЗО) упозорава да би више од милијарду људи могло да има проблема са слухом због слушања прегласне музике.
Илустрација - Фото: Getty Images
ИлустрацијаФото: Getty Images

  Стручњаци наводе да би се ови поремећаји могли јавити као посљедица слушања музике преко слушалица или на концертима, посебно на фестивалима електронске музике.

Ниво звука на неким од тих манифестација може да достигне 120 децибела, и то у трајању од по неколико сати.

Одговарајући на питања телевизије Ен-Би-Си њуз, др Срикант Черукури рекао је да је данас губитак слуха код тинејџера 30 одсто већи него током осамдесетих и деведесетих година.

„Раније сте имали вокмен са двије батерије АА и слушалицама које су биле постављене на ушима. Приликом појачавања, звук би се деформисао, а батерије би слабиле. Данас имамо смартфоне који су, заправо, изузетно комплексни и квалитетни компјутери“, објаснио је, савјетујући младима да по сваку цијену избјегавају слушалице које се гурају у уши јер оне још више приближавају звук бубној опни.

Да бисте се заштитили од прегласне музике, стручњаци савјетују коришћење чепића за уши.

Они такође препоручују младима да се придржавају златног правила „60/60“: да држе звук на МП3 плејеру испод 60 одсто максималне јачине и слушају музику на овом и сличним уређајима највише 60 минута.