latinica  ћирилица
22/05/2015 |  08:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Кубански љекар: Вакцина претвара рак у хронично обољење

Кубанска вакцина против рака плућа, која би ускоро требало да буде регистрована у Србији, трансформише канцер у хронично обољење и пацијенте који је редовно примају одржава у животу, изјавио је кубански имунолог Педро Камило Родригес

Родригес, који је руководио тимом који је створио чувену терапијску вакцину "цимавакс ЕГФ", је у интервјуу за "Наше новине" објаснио како она дјелује и код којих пацијената је најефикаснија.

Постоје јасни критеријуми по којима се одређују пацијенти на које та вакцина делује, а резултати показују да завидан број болесника, након што ју је примио, живи дуже од пет година, што би без "цимавакса" било незамисливо, навео је Родригес.

"Цимавакс ЕГФ" је намијењен пацијентима који имају немикроцелуларни рак плућа у поодмаклој, трећој Б или четвртој фази", објаснио је Родригес, додајући да најновији резултати показују да вакцина има најбољи ефекат код пацијената који имају повишен ниво фактора ЕГФ, односно фактора раста који изазива метастазе.

- Њен циљ, да не будемо погрешно схваћени, није да излијечи болесника који има рак плућа у поодмаклом стадијуму, већ да он са болешћу настави да живи. Тачније, вакцина успорава и зауставља напредовање метастаза на друге органе. Самим тим се повећава преживљавање и квалитет живота - истакао је кубански љекар.

Родригес објашњава да вакцина трансформише канцер у хронично незаразно обољење, као што су хипертензија или дијабетес, а пацијенти у том случају редовно примају вакцину која их одржава у животу, као инсулин дијабетичаре.

Кад је ријеч о могућим контраиндикацијама, кубански љекар је навео да је вакцина "цимавакс ЕГФ" безбједна и као такву ју је регистровала кубанска агенција за лијекове ЦЕЦМЕД.