latinica  ћирилица
18/05/2015 |  21:19 | Аутор: СРНА

Породична медицина - стуб здравства Српске

До краја 2016. године у Републици Српској ће бити реконстрисано или изграђено још 127 објеката или 334 амбуланте породичне медицине, рекао је савјетник министра здравља и социјалне заштите Милојко Грујичић у Требињу на симпозијуму љекара породичне медицине под називом "Боље спријечи него лијечи".
Требиње - симпозијум љекара - Фото: СРНА
Требиње - симпозијум љекараФото: СРНА

Грујичић је рекао да су примарна здравствена заштита и породични љекари један од најважнијих стубова здравства Српске и да рјешавају 80 одсто проблема грађана.

- Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске од 2005. до 2014. године уложило је 40 милиона КМ за реконструкцију домова здравља и амбуланти породичне медицине, кроз пројекте јачања здравствене заштите - рекао је Грујичић, и додао, да је изграђено или реконструисано 80 објеката или 226 амбуланти породичне медицине.

Он је подсјетио да је Министарство у претходном периоду подржало и сертификацију 20 домова здравља, док је акредитовано 200 тимова породичне медицине.

- У наредом периоду ћемо наставити да враћамо углед породичне медицине, јер има средина, гдје није довољно посвећена пажња љекарима из ове области као људима који се први сусрећу са грађанима и рјешавају највећи број њихових здравствених проблема - рекао је Грујичић.

Предсједник Удружења доктора породичне медицине Српске Драшко Купрешак рекао је да је Удружење дјелимично задовољно тренутним стањем у породичној медицини, наглашавајући да је у претходном периоду Српска уложила много у инфраструктуру.

- Када је ријеч о развоју људских ресурса имамо само 50 одсто специјалиста породичне медицине, што је недовољно да би се компетентно бавили овим послом - рекао је Купрешак.

У Требињу је данас почео дводневни симпозијум љекара породичне медицине под називом "Боље спријечи него лијечи" на коме ће еминентни стручњаци говорити о стресу и превенцијама, а биће организовани и бесплатни прегледи за грађане са циљем промоције здравог живота.

Специјалиста породичне медицине у Требињу Татјана Бошњак рекла да је првог дана симпозијума предавање одржао познати психијатар из Београда Зоран Илић, који је говорио о стресу и како је боље спријечити него лијечити.

Грађанима Требиња сутра ће бити омогућени бесплатни прегледи.